vrijdag 9 oktober 2015

Met mijn paraplu en regenjas.......


Gepakt en gezakt kwamen mijn lieve vriendjes de klas binnen. Met heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel enthousiasme toonden we aan elkaar onze laarsjes, onze paraplu, onze regenjas, onze kaboutermutsen...... en zoveel meer i.v.m. ons thema "het bos". Tijdens het waarnemen werden de spullen op onze herfsttafel geplaatst.


Schattig hé die kleine laarsjes!

De start van onze herfsttafel, deze zal tijdens het thema verder uitbreiden.
 

Er werden ook tal van boekjes meegebracht. Deze werden in onze boekenhoek geplaatst. Later worden deze klassikaal bekeken, want peuters vinden het reuzefijn wanneer hun boekje wordt verteld. (enkele voorbeeldjes)
Jolan had een heel groot boek mee. Dit boek werd ingekeken met behulp van zijn grote broer Finn. Finn kwam een namiddag bij ons in de klas, op zijn vraag, om samen met de peuters in het boek te lezen, te kijken, te ontdekken. Hij heeft dit super gedaan!

Met een vergrootglas de kleine diertjes zoeken!


De eerst middag van de week, trokken we onze laarzen aan en gingen we op verkenning in het bos! (de Rozenbroeken). We wandelden in de plassen en zagen allerlei herfstschatten liggen. Het is ongelooflijk waar peuters oog voor hebben, zaken waar wij als volwassenen niet meer bij stilstaan. Ik vind dit schitterend!
Deze week zijn we een aantal keren gaan stappen in het bos. De peuters kregen telkens een andere zoekopdracht!

Tijdens onze eerste boswandelingen moesten we verschillende soorten takken zoeken.
Al snel hadden we een verzameling van grote, kleine, dunne, dikke takken.
De peuters toverden spontaan hun tak in allerlei zaken om: ritmestokjes, wandelstokken, pijl en boog,.... Wat een fantasie!
Even genieten in het bos, vrij spel! Geniet maar even mee van dit moment!De takken werden verzameld in de klas; een deel in de herfsttafel en een deel in de knutselhoek.

Ons speelherfsttafel, die nog aanvulling zal krijgen!


 In de knutselhoek werden onze takken VERFBORSTELS! Wat leuk om met takken te schilderen.
Tijdens het hoekenwerk mochten de peuters met de takken spelen, fantaseren,.... en dat hebben ze gedaan!!!!Op de gele dag, op woensdag dus, zat onze Jules al klaar met zijn muts, regenjas en laarzen. We gaan wandelen zei hij! We zetten Jules in de kinderwagen, trokken onze regenjassen aan, kregen allemaal een tasje en gingen op stap.
Vandaag gaan we op zoek naar kastanjes! Vlak bij mijnheer De Leeuw zijn bureau, staat een grote kanstanjeboom. Met z'n allen trokken we er naartoe.
Massa's kastanjes werden in ons klasje verzameld. Eén deel voor de knutselhoek, een ander deel voor in ons herfsttafeltje.
De volgende dag hebben we met de kastanjes geschilderd. We versierden volgens de knikkertechniek, nu dus de kastanjetechniek ons blad met allerlei herfstkleurtjes!
Naast al  deze creatieve activiteiten werden natuurlijk ook ander spelletjes gespeeld.
  • ritmiek met parapluutjes op ons liedje "met mijn paraplu en regenjas..." Filmpje zullen jullie volgende week te zien krijgen
  • het verhaal van "Jules in het bos" werd meerdere malen verteld
 

  • we deden aan prentkijken met de grote praatplaat van Jules in het bos. Hier kwamen ook plaatsbegrippen aan bod en werd de herfstwoordenschat getoetst! (blaadjes, eekhoorn, takken, eikels, achter, tussen,...)


Ons weekje was terug goed gevuld. Volgende week zullen we  de klemtoon op paddenstoelen en kabouters leggen!

Prettig weekend!