zaterdag 24 september 2016

Veilig naar school met "Aya"


Deze week kwamen we met z'n allen zo veel mogelijk veilig en milieuvriendelijk naar school. Mijn vriendjes (en dit door inspanningen van de mama's en papa's) hebben dat uitstekend gedaan!
Iedere dag mochten we een "Aya" stickertje kleven op de grote Aya- affiche, dat vonden we leuk!
De kleuters moesten dan vertellen op welke manier ze naar school zijn gekomen, of ze een fietshelm aan hadden, een fluohesje,.... 
We maakten ook kennis met Aya via de Aya- verkeersfilmpjes. De kleuters zijn daar echt gek van. Op een eenvoudige wijze worden eenvoudige verkeersregels in beeld gebracht. Elke dag konden we een filmpje bekijken en achteraf werd de inhoud besproken. Leuk om thuis eens met je kleuter  te kijken (via You Tube). Veel plezier samen.


Ook in de hoeken vonden we tal van verkeerselementen terug: de boekenhoek, de puzzeltafel (dank u Nina), een raceboek (dank u Renée) en natuurlijk de autohoek!


Magneetboek van Nina

Puzzel van Nina
 

Onze boekenhoek vol verkeersboekjes ( dank u vriendjes)

In de knutselhoek gingen we aan de slag met fluoverf, onze T-shirts en mini autootjes. De juf had een weg getekend op de achterzijde van de T-shirts en de kleuters mochten met een auto de verf verdelen in de baan. Goede oefening voor de fijne motoriek!

 "mama Mattijs, kijk eens welke T-shirt hij aan het beschilderen is!!!"
"mama Remie, blijkbaar vond Remie de blauwe T-shirt ook leuker om te beschilderen!" Mijn excuses hiervoor!!!!

Onze T-shirt heeft ook nog een ander doel!!!!! Het is eigenlijk een massage T-shirt!
Ik geef jullie een korte instructie maar jullie kleuter kent ook het doel van de T-shirt.
Je laat je kleuter de T-shirt aantrekken, neemt een autootje en rijdt met het autootje over de baan. Je zal zien hoe uw kleuter tot rust komt en geniet. Heb je geen auto, gebruik dan maar gewoon jullie vinger. Wij hebben dat in de klas ook even uitgetest en ik schrok er van hoe rustig de kleuters hiervan werden. Zeker eens uitproberen thuis!!! 
Deze week trokken we ook naar de straat! Daar maakten we vooral kennis met   
het zebrapad! We leerden correct oversteken op de verschillende zebrapaden in onze schoolstraat.

Tijdens kringmomenten werden tal van verkeersverhaaltjes verteld waaronder het verhaal van Jules met zijn fiets. Hier leerden we dat we ook van onze fiets moeten afstappen wanneer we het zebrapad willen oversteken. Dat vond Lene heel interessant!!!!


Ook in het restaurantje deden we een kook- verkeersactiviteit! We maakten via Aya kennis met het verkeerslicht. We bereidden ons eigen verkeerslicht!!!! Jammie, jammie,
Hoe gingen we te werk?  
  • we bekeken het filmpje van Aya en het verkeerslicht
  • we speelden het reactiespel "rood/groen" 
  • we benoemden de 3 verschillende fruitjes
  • we sorteerden de 3 fruitsoorten bij de juiste kleuren van het verkeerslicht
  • we regen het fruit volgens het juiste patroon op de satéstok
  • en dan ...... SMULLEN MAAR!!!
   
Omdat we zo flink op een veilige en milieuvriendelijke manier naar school zijn gekomen, omdat onze Aya - affiche vol hangt met stickers mochten we als beloning op vrijdag gaan fietsen in het park!!!!
In eerste instantie was het de bedoeling om dit met de hele kleuterschool te doen maar op het laatste knipje hebben we toch besloten, om praktische redenen, om de kleuters van k2 en k3 een andere route te laten nemen. De peuters en de eerste kleuterklas zijn samen gaan fietsen in het park! Dit was al een hele onderneming maar wel SUPER LEUK!!!!! Dit moeten we zeker nog eens herhalen!!!!
Ik wil hierbij ook alle ouders nogmaals bedanken omdat IEDEREEN een gepimpte fiets of step mee had naar school.


KLAAR VOOR DE START! 
 
RIJDEN, VOOR SOMMIGEN RACEN, IN HET PARK!
WAT EEN FUN!!!!!
Op deze manier sloten we onze verkeersweek af. Jullie mogen natuurlijk veilig en milieuvriendelijk naar school blijven komen hé!!!!

Prettig weekend!
Volgende week gaan we nog even door met de kleurtjes. 

vrijdag 30 september: SPORTDAG!
(info briefje volgt nog)