zaterdag 23 januari 2016

Jules maakt muziek!

 Dit thema werd ingeleid met de instrumenten die mijn lieve vriendjes massaal hadden meegebracht.
Gitaren, trommels, belletjes, keyborden, xylofonen, fluitjes, ....... te veel om op te noemen. De peuters mochten elk om de beurt hun instrumenten voorstellen en demonstreren aan elkaar.

Na deze taalronde werden alle instrumentjes in de spelletjeshoek verzameld. Het volgende wat de peuters konden doen was: EXPERIMENTEREN met al deze leuke klanken! Jammer dat de mama's en papa's oordopjes voor de juf vergeten waren!!!!!!!!!
De peuters hebben zich volledig laten gaan, het was een echte ONTDEKKINGSREIS doorheen instrumentenland!
Hier leerden we samen spelen en DELEN!
Ook in onze knutselhoek ging het er deze week muzikaal aan toe. Daar ontworpen we 
gitaren en schudkokers!

De gitaren werden ingeschilderd met dikke verfborstels. Achteraf werden er verfspatten op aangebracht en mochten de peuters met satéstokjes er leuke prints op maken. (streepjes, bolletjes,....)


 

Ook handjes leren wassen hoort er bij!

Voor de schudkokers hebben we onze SCHEURTECHNIEK nog eens uit de kast gehaald.
Voor mijn ancienkes nog eens een goede oefening, voor mijn nieuwe vriendjes een nieuwe techniek.
Correct leren scheuren is niet zo evident. Dit kunnen jullie thuis ook eens met jullie peuter doen, zij vinden dit alleszins een leuke activiteit!


Nadat onze papiertjes gescheurd waren kregen we allemaal een kokertje gevuld met pareltjes. We mochten onze schudkoker volgens eigen fantasie versieren! En kleven maar!!!!!


 
Gedurende deze week werd het verhaaltje "Jules maakt muziek" een aantal keren verteld.
In dit verhaaltje hebben Jules en zijn opa hun eigen radio. Opa wil naar het nieuws luisteren terwijl Jules naar zijn lievelings cd luistert. Dit verloopt niet zo van een leien dakje! Jules zijn radio staat veel te luid, zo kan opa zijn nieuws niet horen! Maar gelukkig hebben opa's overal een oplossing voor! Opa geeft een HOOFDTELEFOON aan Jules. Opgelost denkt opa, maar niks is minder waar! Jules zet zijn hoofdtelefoon op en begint luidkeels mee te zingen!!! Opa kan zijn nieuws nu nog niet horen en kijkt dan maar met veel plezier naar zijn dansende en zingende kleinzoon!

Na dit verhaaltje nam ik onze klasradio. Samen met de peuters ging ik op zoek naar verschillende zenders; eentje waar muziek werd op afgespeeld, eentje waar we naar het nieuws konden luisteren!

Achteraf liet ik de peuters kennis maken met een echte hoofdtelefoon!  Per 2 konden ze rustig luisteren naar de voorleesverhaaltjes van Nijntje. Een echte aanrader voor bij jullie thuis wanneer jullie een klein momentje van stilte willen inlassen.

Naast dit verhaaltje kende het boekje dat Jolan had meegebracht veel succes! Zeer tof boekje waarin we echt de geluiden van verschillende instrumenten konden waarnemen.


Tijdens ons eerste muziekweekje werd er ook een podium opgericht in ons klasje. Hier konden de peuters musiceren, zingen, dansen,...... wat een plezier!!!! Echt leuk om ze bezig te zien!!!
Af en toe gaven de peuters een klein optreden voor de andere vriendjes en de juf.

Net zoals een aantal peuters had Jules deze week ook zijn lievelingsliedje mee naar de klas.
We luisterden samen naar het lied "Boink kaduul"

Boink kaduul,
roef toef pling,
ik roffel op de trommel en ik zing!
Retkedetkedet,
ding, dong, daar,
hoor je de trompet en de basgitaar?
Pingel pan piano,
ieder doet zijn best,
ALLEMAAL TE SAMEN IN ONS ORKEST!

Omdat onze instrumentjes toch een beetje centraal stonden, hebben we er ook een aantal leuke muzikale spelletjes mee gespeeld.
  • We maakten kennis met de begrippen wel/niet spelen en dit met behulp van clowntje Tiereliet. Wanneer het clowntje in zijn huisje zat mochten we niet spelen, het moest dus stil zijn. Kwam hij uit zijn huisje piepen dan mochten we vollenbak musiceren!!!!

  • We speelden ook het spelletje "werken achter scherm" Hier werden 3 instrumentjes achter een tafel verstopt. De juf bespeelde één instrument, de peuters moesten raden. Later werd mijn taak overgenomen door een peuter.
  • We speelden "orkestje" met juf als dirigent
We hebben al van heel wat muzikale activiteiten  kunnen genieten..... maar volgende week gaan we deze muzikale toer nog een beetje uitbreiden.

Prettig weekend!  

Deze week kregen we bezoek van de mama van Rune. Zij leerde ons de SAXOFOON ontdekken.
Wij mochten ook even proberen muziek uit de saxofoon te blazen! Moeilijk hoor!!!!
We ontworpen onze muzikale schudborden. De kartonnen bordjes werden versierd met allerhande stickertjes. Achteraf werden er pareltjes ingestopt. Nu dichtmaken, nog voorzien van een lintje en klaar is kees!
Later speelden we ook met deze instrumentjes een muzikaal spelletje. Clowntje Tiereliet was ook weer van de partij! (wel/niet spelen; luid/zacht spelen)


Ook met onze zelfgemaakte gitaren werd er gemusiceerd en gedanst en dit op het liedje " vogeltje zing een mooi liedje voor mij" Wat een plezier!!!!


We speelden ook een luisterspel. De kleuters moesten telkens het geluid raden en dit kon achteraf gecontroleerd worden met behulp van een foto van het geluid. Dit verliep super vlot en de peuters genoten van dit spel.


In de zaal werden tal van muzikale spelletjes gespeeld:
  • reactiespel: als we de trom horen, moeten we bijvoorbeeld springen; horen we de fluit dan moeten we bijvoorbeeld lopen,....
  • als je muziek hoort mag je dansen, stopt de muziek dan ga je bij je, vooraf afgesproken, vriendje gaan staan. Toen kregen de peuters een opdracht i.v.m. het lichaamsschema: neuzen tegen elkaar, poepjes tegen elkaar, handen tikken,....
  • we dansten ook op de deuntjes van kapitein Winokio danst. Het nummer "standbeeld" vonden de peuters reuze leuk.


Gedurende deze week werden ook muzikale verhaaltjes verteld.
Het verhaal "Jules danst en zingt" meegebracht door Rune kende veel succes!Zo zien jullie maar, muziek, zang en dans gaan hand in hand met peuters! Ik denk dat iedereen er op zijn manier heeft van genoten, ik alvast wel!!!!!

Tijdens hoekenwerk speelden we deze week een aantal opvoedende spelen.
  • muzikale lotto en memorie
  • Bunny boo (spel i.v.m. ruimtelijk inzicht) de peuters moesten bouwen wat er op het kaartje stond. Hier moesten ze rekening houden met de hoofdkleuren, plaatsbegrippen en vormen!

  • we speelden ook het kleurenspel "bonte ballonnen"
 
Ik wil deze week afsluiten met nog een aantal sfeerbeelden 
Volgende week werken we rond het thema "IK MAAK ME MOOI" Vergeet jullie t-shirt niet en breng jullie verkleedkoffer maar mee naar de klas!

Prettig weekend!