vrijdag 16 maart 2018

Muziekland!

Dit thema werd ingeleid met de instrumenten die mijn lieve vriendjes massaal hadden meegebracht.
Trommels, belletjes, xylofonen, fluitjes, kazoo,.... te veel om op te noemen. De peuters mochten elk om de beurt hun instrument voorstellen en demonstreren aan elkaar.

Na deze taalronde werden alle instrumenten in de muziektafel verzameld. Het volgende wat de peuters nu konden doen was ...... EXPERIMENTEREN met al deze leuke klanken! Jammer dat de mama's en papa's oordopjes voor de juf vergeten waren!
De peuters lieten zich volledig gaan, het was echt een ontdekkingsreis doorheen instrumentenland. 

 

 Ook in onze knutselhoek ging het er muzikaal aan toe.

We beschilderden onze broodzak met muzikale verfborstels. Terwijl we aan het schilderen waren hoorden we de belletjes rinkelen.

We haalden nog even onze scheurtechniek uit de kast om de achterkant van onze broodzak te versieren. Correct leren scheuren is niet zo evident! Dit kunnen jullie thuis ook eens met jullie peuter doen, zij vinden het alleszins een leuke activiteit!

We speelden regelmatig met ons zelfgemaakt instrument. Wat een plezier!We schilderden op muziek op de deuntjes van Carnaval der dieren.


 
 De achterzijde van deze schilderijen zal versierd worden in ons volgende thema.

Het verhaal "Jules maakt muziek" werd gedurende dit thema meerdere malen verteld.


  
In dit verhaaltje hebben Jules en zijn opa hun eigen radio. Opa wil naar het nieuws luisteren terwijl Jules naar zijn lievelings cd luistert. Dit verloopt niet zo van een leien dakje! Jules zijn radio staat veel te luid, zo kan opa zijn nieuws niet horen. Maar gelukkig hebben opa's overal een oplossing voor. Opa geeft een HOOFDTELEFOON aan Jules. Opgelost denkt opa, maar niks is minder waar! Jules zet zijn hoofdtelefoon op en begint luidkeels te zingen!!! Opa kan zijn nieuws nu nog niet horen en kijkt dan maar met veel plezier naar zijn dansende en zingende kleinzoon!

Na dit verhaaltje nam ik onze klasradio. Samen met de peuters ging ik op zoek naar verschillende zenders; eentje waar muziek werd afgespeeld, eentje waar we naar het nieuws konden luisteren!

Achteraf liet ik de peuters kennis maken met een echte hoofdtelefoon. Per 2 konden ze rustig luisteren naar liedjes, verhaaltjes. Een echte aanrader voor bij jullie thuis wanneer jullie een klein momentje van stilte willen inlassen!

Onze klaspop Jules had ook een liedje meegebracht namelijk "Boink kaduul"

Boink kaduul,
roef, toef , pling,
ik roffel op de trommel en ik zing!
Retkedetkedet,
dong, dong, daar,
hoor je de trompet en de basgitaar?
Pingel pang piano,
ieder doet zijn best,
ALLEMAAL TE SAMEN IN ONS ORKEST!
  

Omdat onze instrumentjes toch een beetje centraal stonden, hebben we er een aantal leuke muzikale spelletjes mee gespeeld.

  • We maakten kennis met de begrippen WEL/NIET spelen en dit met behulp van een groen/rood blad.
  • We speelden ook het spelletje "WERKEN ACHTER SCHERM" Hier werden 4 instrumenten achter de zetel verstopt. De juf of later een peuter bespeelde één instrument, de vriendjes moesten raden welk instrument ze hoorden.  
  • We speelden "ORKESTJE" met juf als dirigent.
  • We maakten kennis met een luisterspel. De peuters moesten telkens het geluid raden. Dit kon achteraf gecontroleerd worden met behulp van een foto van het geluid. Dit spel kende veel succes!  • We leerden spelen a.d.h.v. een partituur. De grote muzieknoot betekende luid spelen, de kleine, zacht spelen en het oranje streepje stilte!
 We ontdekten heel wat instrumenten en klanken in het muziekhuisje van juf Anne-Sophie. 
 In de zaal werden tal van muzikale bewegingsspelltjes gespeeld. 

  • Reactiespel: als we de trom horen, moeten we springen; horen we de fluit dan moeten we lopen,....
  • We dansten er op los op verschillende deuntjes van kapitein Winokio danst.
We kregen ook muzikaal talent over de vloer. De mama en papa van Carlos kwamen ons muzikaal  entertainen met gitaar en dans.


Zo zien jullie dat muziek, zang en dans hand in hand gaan met peuters! Ik denk dat iedereen er op zijn manier van genoten heeft! Ik alvast wel! 

Ik wens iedereen een prettig weekend.

Volgend thema: " de kip en het ei" (info zie briefje)