zaterdag 3 december 2016

Het paard van Sinterklaas!

Dit thema startten we op een onverwachte manier. Op maandag 28 november kwam ons Robin in de klas met een hele grote, zware zwarte pietenzak. Waarom heb jij dit mee Robin? Ben jij zwarte piet?
Nee, knikte Robin, het is mijn verjaardag! Ik word 3 jaar!!!! We namen de zelfgemaakte kroon van Robin en zongen uit volle borst tal van verjaardagsliedjes.


Nu willen wij toch wel eens weten Robin wat er allemaal in die zak zit. Robin haalde er tal van pakjes uit! Opendoen, opendoen,.... Uit de pakjes kwam de kleerkast van Sint en piet te voorschijn. En of dit nog niet genoeg was, ook poppenkastpopjes zaten in die zak. Een ideaal moment om de kledij van Sint en piet waar te nemen!
Dank u wel Robin om onze verkleedkoffer zo aan te vullen! De kleuters hebben er ondertussen al heel wat rollen- en fantasiespelletjes mee op zitten! Super!!!

Robin trakteerde ons nog op Sinterklaas - mandarijntjes! Jammie, jammie,....
Dank u wel mama en papa van Robin!

 

Ons startschot was gegeven! We zaten onmiddellijk in het Sintverhaal!
Vanaf die dag kende de verkleedkoffer een enorm succes! Ik heb al tal van Sinten en pieten over de vloer gehad! Wat een fantasie! De kleuters konden hun fantasiespel doorzetten in de kleine zaal waar ook de echte stoel van Sinterklaas stond.Oh... een kookpietje!!!!
Onze klashoekjes werden ingericht met allerlei Sint  - en pietenmateriaal. In de blokkenhoek konden we met de stoomboten van Sint spelen, de boekenhoek werd aangevuld met Sintboekjes, speelgoedfolders, informatieve boeken over paarden ..., aan de tekentafel konden we volgens eigen fantasie een piet of Sint inkleuren om deze achteraf in de klasschoen te stoppen.

Er werd honderduit over de Sint gesproken, wat ze gevraagd hebben, dat ze al snoep hebben gekregen, hun schoentje gezet, .....
Dit laatste hebben wij ook gedaan. We hebben een klasschoen klaargezet met daarin een wortel, een suikertje voor het paard, een flesje limonade voor piet, een kopje thee voor de Sint en tal van tekeningen. Nu afwachten.......
Nina had een boekje mee over "slecht weer vandaag die ziek is". Ideaal om ons volgende item van dit thema in te leiden. 
De woensdag kregen we bezoek  Nee, nee, nog niet van de Sint  maar wel van grote Juul. Samen met Juul ontworpen we een echt paard met echte paardenspullen van Aiko. Met een kleuterplint, een zadel, een deken, een pratend stokpaard, een halster en een halstertouw  kreeg ons klaspaardje stap voor stap vorm. Aangezien Juul zelf paardrijdt was hij de ideale man om alles aan de kleutertjes uit te leggen. Hij benoemde alle paardenvoorwerpen en leerde hen hoe ze op een paard moeten rijden, remmen. Benen geven, benen tegen de buik aanduwen en trekken aan de teugels. Heel belangrijk: ALTIJD EEN TOK OPZETTEN OM PAARD TE RIJDEN!!!
  
 
We leerden ook hoe we een paardje moeten verzorgen, borstelen,...En nu even proberen.....Wat een ervaring en plezier!!! Later konden de kleuters rijden op ons paardje, ons paardje verzorgen, eten geven,... tijdens het hoekenwerk.
Ons paardje heeft nog geen naam, we komen er niet uit! Volgende week misschien???!!!!Wat een samenspel!

Sint zijn paard in orde stellen!Ook Jules kreeg paardrijlessen!!!In de knutselhoek schilderden we op grote vellen papier met dotters en de kleuren van slecht weer vandaag.

 
Later knipte de juf er paardenhoofden uit die wie achteraf nog meer vorm gaven door ogen en manen te kleven, een hoofdstel te tekenen,.... (volgende week werken we daar aan verder)

 


Onze paardenhoofden zullen volgende week nog een finishing touch krijgen om dan op onze stok bevestigd te worden.


En toen was het donderdag!!! De dag waar we met z'n allen enorm naar uitkeken. Het is door juf Zoë dat we deze activiteit konden organiseren. Juf Zoë geeft paardrijlessen tijdens de vakantiemaanden, vandaar..... We mochten 2 echte pony's op de wijze boom verwelkomen. We kregen bezoek van Treesje en Lucky. 
Dit was echt wel de kers op de taart! De kleuters beleefden hun moment van hun leven. Iedereen genoot er op zijn eigen manier van! Weinigen hadden schrik. Juf Zoë met Treesje

Liese met Lucky
 

Gedurende een uurtje mochten we de pony's borstelen, opzadelen en er een ritje op maken!


   
Wanneer we na onze pony - ervaringen terug kwamen in de klas, was er iets gebeurd!!!! We hadden weer al eens bezoek gekregen! Deze keer was zwarte piet langs geweest! Alles uit de schoen was verdwenen, er was van de limonade en thee gedronken en onze klas lag vol met koekjes!!!!!
Dank u zwarte piet en Sinterklaas!
 

En we blijven maar feesten! Vrijdag was het Hanne haar verjaardag! Zij werd 3 jaar!!!!
Hiep hiep hoera voor Hanna!!!
 
 Hanna trakteerde ons met lekkere cupcakjes! Wat waren deze heerlijk!!!Daar bovenop kregen we nog eens een super leuk klascadeau aangeboden! Super bedankt Hanna. Deze spelletjes zullen we binnenkort zeker en vast spelen in de klas.Volgende week werken we nog even verder rond het paard van Sinterklaas!
Wordt vervolgd......

Dinsdag 6 december ( en niet maandag 5 december) mogen we genieten van een Sinterklaastoneel. Zie briefje

Prettig weekend!