maandag 26 december 2016

Dag Sint, ..... welkom kerstman!

De Sint was nog maar net vertrokken toen er terug op de deur werd geklopt. Dag kerstman!
Ja, ja, we zijn gestrand bij onze laatste 2 weekjes van 2016! Tijd om in de kerstsfeer te komen.
Ons klasje werd supersnel omgetoverd in een echt kerstplaatje. Eerst en vooral werd de kerstboom van onder het stof gehaald. Samen met de kleuters werd hij omgetoverd tot de allermooiste boom!
Hij werd opgesmukt met kerstballen, slingers, lampjes,.....
Tijdens het versieren kwam een grote kerstwoordenschatbagage aan bod: materiaal waaruit kerstballen bestaan, begrippen zoals groot, klein, de grootste, de kleinste, slingers werden op lengte vergeleken: lang, kort, langer, korter, langste, kortste,....


  

Op vrijdag 16 december was er KERSTMARKT op school. Er was dus werk aan de winkel!
Wij versierden kerstballen! De kerstballen kregen allemaal een persoonlijke toets en dit dank zij de nagellak techniek. We namen een kom met water, kozen 2 of 3 kleurtjes nagellak, besprenkelden de nagellak in het water en dan...... de kerstbal in het sopje doppen, laten rollen! Heel eenvoudig maar wel super mooi resultaat!

  


 
 

De kerstperiode is een leuke, gezellige tijd. Zo hebben wij onze laatste 2 weekjes ook ingevuld.
We hebben deze periode dan ook met tal van kerstmomentjes ingevuld:

  • er werden tal van kerstverhaaltjes voorgelezen: "Viktor wil een kerstboom; een kerstboom voor Rikki; kerstmis; de kerstboom voor Jules". Dit laatste verhaaltje werd verschillende malen verteld: door de juf, door de computer maar ook door de kleuters. Zij kregen een vertelplaat en vertelde wat er op de prent te zien was. Heel leuk!!!
 
 

 

  • We speelden het spelletje "slingerende slinger" (op verschillende manieren over de slinger springen)
  • Ook het muzikale spel "rolle bolle kerstbal" kwam regelmatig aan bod. (kerstbal naar elkaar toe rollen zolang de muziek speelt)
  • We speelden het reactiespel "kom bij mij in de kerstboom" (gebaseerd op de stoeltjesdans, maar nu met hoepels)
  • Een auditief spel met de bel van de kerstman: waar zit het belletje?
  • We leerden het lied "we versieren onze kerstboom hop, hop, hop,..." van kapitein Winokio
  • We memoriseerden wel duizend maal onze nieuwjaarsbrief!
Voor onze nieuwjaarsbrief ontworpen we ons eigen inpakpapier. We versierden een saai wit blad met vuurwerk. In een WC - rolletje werden sneetjes gemaakt die we achteraf omplooiden. We dopten de sliertjes in de verf en stempelden vuurwerk!!!!
   

Nu nog even wachten naar de inhoud mama's en papa's!
 
Tijdens het hoekenspel konden de kleuters zich helemaal inleven in de kerstsfeer. De kleuters konden de klas met allerlei kerstmateriaal opsmukken, zich verkleden in kerstman/vrouw, Rudolf het rendier,...

 


Verder tijdens het hoekenwerk konden de kleuters:

  •  spelen met plasticine. Hier was wel een opdrachtje aan verbonden. De kleuters moesten proberen om kerstballen en slingers te ontwerpen voor in de kerstboom.

  • We leerden ook een patroon verder zetten. De juf had een slinger getekend, de kleuters mochten 2 gekleurde stempels kiezen en afwisselend op een bolletje hun stempel afdrukken. (voorbeeld: blauw, rood, blauw, rood,....) Niet zo evident hoor!!!! 

 
 

  • Tot slot was er ook nog een rekenkundig spelletje. Hier leerden we tellen tot 5, met of zonder aanwijzing. Vooraf hebben we dit met concreet materiaal, namelijk kerstballen, ingeoefend om daarna ons werkblaadje in te vullen. Sommigen konden dit al heel goed, bij anderen was er nog een beetje hulp nodig.

 


En zo loopt onze kerstperiode in de klas op zijn einde. De voorlaatste dag troffen we nog enkele voorbereidingen voor ons kerstfeestje in de klas. 
We bereidden Cake - frietjes! Hier werden grote cakes gesneden in reepjes (frietjes) die we morgen op ons kerstfeest zullen verorberen met slagroom - mayonaise! Wat een menu zeg!

 En dan was DE DAG aangebroken!!!! De dag waar we al zolang naar uitkeken!!! Pakjes tijd!!!!
Aan de hand van een muzikaal spel werden de pakjes één voor één geopend. Wat een stralende gezichtjes!!! 

Aiko mocht al een aantal dagen vroeger haar pakje openen omdat zij op familiebezoek ging in Spanje!
 
Na het openen van de pakjes trokken we richting restaurantje waar we konden genieten van onze lekkere cake - frietjes met slagroom - mayonaise!!!! Wat heeft dit gesmaakt!!!! 
Nog enkele klaskiekjes
 
 
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rest mij nu nog te zeggen:
 
Ik wens iedereen een deugddoende vakantie en véél gezellige momenten in het oude en het nieuwe jaar!!!! 
Tot volgend jaar vriendjes. Dikke kus van de juf!