vrijdag 17 juni 2016

Ahoy piraatjes!!!

Het was voor mij een nieuwe uitdaging om dit thema te geven bij peuters. Ik had een beetje mijn twijfels maar de peuters wilden over piraten leren. Niet zo'n gemakkelijk onderwerp voor deze leeftijd. MAAR...... het sloeg in als een BOM en we hebben ons al reuze geamuseerd de afgelopen 2 weken.
Toen de peuters op maandagmorgen binnenkwamen, zat er al een piraat in onze klas. Het was Jules piraat!!!!
En we waren vertrokken........ Jules zat op een grote blauwe schatkist! We namen alle piratenspullen uit de kist waar. De peuters hun enthousiasme was onbeschrijflijk!
 

In deze grote schatkist zat zelfs een doodskop, Jef, en een skelet Stef! De peuters vonden deze helemaal niet eng, integendeel, deze 2 figuren maakten deel uit van ons thema.


Na deze waarneming was het tijd om ons te verkleden in piraten, om met de piratenboten kennis te maken,.... en vooral veel plezier te maken!!!!


 

Onze klas was omgetoverd in een echt piratenschip waar de peuters hun piratenfantasie volledig konden in uitleven.

Ook onze knutselhoek werd meer een piratenhoek. Hier werden tal van piratenspullen ontworpen.

Schatkistjes ontwerpen
De peuters kregen allemaal een plastiek doosje die ze volgens eigen kunnen versierden met parels, diamanten, rubberfiguren,... Eens hun doosje klaar was werd het in het goud of zilver gespoten en zo werden de persoonlijke schatkistjes geboren! Al hun persoonlijke vondsten, zoals stenen, schelpen, stokjes,.... konden achteraf in hun kistje verzameld worden. Bepaalde vondsten kregen ook een gouden, zilveren zelfs roze kleurtje! Net echt hé!

 


Piratenhoeden schilderen en afwerken met witte vetkrijtjes

De peuters kregen een groot blad papier, zwarte verf en super dikke verfborstel. 
Tover het witte blad om in een zwart! En wrijven maar......

Nu de hoeden uitknippen en voorzien van een peuter doodskop met witte vetkrijtjes.  


Onze piratenhoeden kregen vorm. We zullen deze allemaal dragen op ons piratenfeest!!!

Zeilen inkleuren
De peuters mochten met stiften een schatkaart inkleuren. Deze tekening werd omgetoverd tot een zeil, satéstokje doorsteken, die we op het piratenfeest zullen gebruiken om op onze hot dog te prikken. Zo zullen we eetbare piratenboten klaarmaken. De schatkaart ontwerpen
We hebben onze eigen schatkaart ontworpen. Hoe gingen we te werk? De meeste schatkaarten zien er een beetje vuil, gelig, gescheurd, oud uit. Om deze look te bekomen maakten we een sopje met warm water en koffie. Dit mengsel goed omroeren om er daarna witte bladen in onder te dompelen. Even laten drogen en ziehier het resultaat. 
We kleefden de verschillende stukken aan elkaar. Nu de aanwijzingen aanbrengen op de kaart. De peuters waren op de hoogte dat ze met deze kaart later in de week de schat zouden moeten vinden in het park. Ik had 4 gekleurde piraten meegebracht.


Deze piraten had ik ook in een kleiner formaat maar moesten nog ingekleurd worden. Werk aan de winkel voor mijn kleine piraatjes. Na het inkleuren werden deze kleine piraatjes op de schatkaart aangebracht. Dit was natuurlijk niet voldoende.
De aantekeningen werden ook op de kaart aangebracht; de start, de volgorde van ons zoekparcour, bepaalde aanwijzingen van het park, zoals de vijver, bloemenweide,.....en de plaats van de schatkist.

Ons plan ligt klaar om vrijdag de schat te gaan zoeken! Hier keken de peuters enorm naar uit!
Vrijdag trokken we met schatkaart naar het park. De peuters moesten de kaart echt wel lezen om de juiste richting te volgen. Vol enthousiasme zochten we naar de verschillende piraten die ons naar de schat leidde!!!! Het was een super leuk uitstapje, iedereen, ook ik en juf Els hebben er met volle teugen van genoten. Misschien zullen de peuters wel vertellen dat ze op hun zoektocht een zeerover zijn tegen gekomen. Wel eigenlijk is dit waar. Toevallig lag er op een bepaalde zoekplaats een jongen te rusten in zijn hangmat. Hij werd onze zeerover en die man speelde het spel mee. Ik heb jullie schat al genomen, jullie zullen hem niet meer vinden! Bepaalde peuters waren zo onder de indruk dat ze niet meer van mijn zijde weken! Maar gelukkig was de schat niet weg!!!!! Toen we de schat gevonden hadden, maakten we hem open......... en wat zat er in?................... een lekker snoepje voor iedereen!!!!


 


 
Gedurende deze piratenweken werden natuurlijk tal van piratenverhaaltjes verteld maar ééntje kreeg toch de voorkeur van mijn peuters! Dit boekje werd dus meerdere malen verteld.We keken ook veel in informatieve boekjes, die massaal door jullie werden meegebracht. De peuters vonden het ook leuk om tijdens het hoekenspel terug te grijpen naar deze prachtige boeken.
Tijdens het hoekwerk konden de peuters een piratenmemory en/ of een piratenpuzzel maken.Een piratenliedje op peuterniveau vinden was niet zo evident. Maar we ontdekten via de kleuters van de 2de kleuterklas een super leuk liedje over piraten gezongen door pipi langkous. Dit liedje is ondertussen al blauw gedraaid maar peuters houden van herhaling en dansen!!!! Meer moet dat toch niet zijn! Ik laat jullie even meegenieten.


Piraten zijn bijna altijd op zee! De zee kan rustig zijn maar ook heel woest! Met de parachute hebben wij verschillende soorten zeeën nagespeeld. Wat een plezier!!!
Zoals jullie kunnen zien hebben wij al een echt piratenleven geleefd! Het enthousiasme is nog zo groot dat we volgende week nog even verder werken rond piraten. Er moet nog flessenpost gemaakt worden, we moeten nog diamanten zoeken in de zandbak, ons piratenfeest moet nog plaatsvinden,....

Deze pagina wordt dus nog vervolgd!!!!
Prettig weekend piraatjes.