Dit thema begon op een heel speciale manier. Die bewuste maandagmorgen kwam Yigit zijn mama naar school met een doosje. " Hier juf Natalie, dit pakje is voor jou!" Toen ik het aannam bewoog het doosje. Wat zat daar in man! 10 grote sprinkhanen!!!!
De aanzet van dit thema was gegeven! Onze eerste opdracht, die grote kriebeldieren in een grotere ruimte plaatsen! Dit was niet zo van de poes! Gelukkig hebben we in de klas een "vrouw zonder vrees", namelijk Edith. Zij nam zonder problemen de sprinkhanen vast om in een grotere woning te plaatsen. Natuurlijk zijn er tijdens deze verhuis een aantal sprinkhanen ontsnapt, wat een sensatie!
Deze sprinkhanen zijn echt fascinerende dieren. Elke dag werden ze door de kleuters bewonderd.
In de namiddag gingen we op zoek naar kriebeldieren. Wij hebben het geluk dat onze school in zo'n prachtige omgeving ligt. Met potjes en vergrootglazen gingen we samen met de vriendjes van juf Katrien naar kriebeldiertjesland.(naar het park)
Er werden tal van diertjes gevonden, deze plaatsten we later in ons terrarium.
Het terrarium werd dagelijks aangevuld met allerhande vondsten: slakken, mieren, kevers, lieveheersbeestjes, rupsen, wormen, spinnetjes,....
Super hoe kleuters zoveel oog hebben voor deze kleine diertjes.
Tijdens dit thema kwamen ons terrarium en infoboeken gretig van pas. We leerden heeeeeeeeeeel veel bij over de verschillende kriebeldiertjes. Ik geef jullie een aantal voorbeelden:
- insecten hebben 6 poten
- spinnen hebben 8 poten
- het sap die rode lieveheersbeestjes afscheiden is giftig
- dikke bijen, hommels, prikken niet
- bijen en wespen steken met hun angel. Deze moet onmiddellijk verwijderd worden. Je hebt de werkbijen en de koningin. De werkbijen gaan NECTAR zoeken in de bloemen waar later honing van gemaakt wordt. Bijen wonen in een bijenkorf. De bijen kunnen hun eitjes leggen in een bijenhotel. Op de lagere school staat een bijenhotel in de wildernis. Wij zijn even een kijkje gaan nemen.
Door het prachtige weer hebben we daarna genoten van de wildernis. De kleuters konden er naar hartelust even spelen en ravotten.
Om nog even in de bijenwereld te blijven, sloten we deze dag af met het proeven van HONING! Het viel in de smaak!
- we leerden ook dat wormen onder de grond leven
- we maakten kennis met de ontwikkeling van de vlinder. Dit konden we met concreet materiaal aantonen. De week hiervoor leerde de 2de kleuterklas ook over kriebeldiertjes. Emme had een 10-tal rupsen meegebracht. Wij mochten ze in de klas houden. Zo konden we waarnemen dat de rupsen zich nestelen in een cocon. Nu zijn ze aan het slapen en groeien en misschien komen er wel vlindertjes uit. Ik hoop het. Dit item werd ook prachtig uitgelegd via het boekje "rupsje nooitgenoeg"
Ook via prentenboeken leerden op een leuke manier tal van dingen over de kriebeldiertjes.
- een super leuk boek die ik meerdere malen verteld heb was HET SUPERBEESJE. Kleuters waren zot van dit boek.
- HET LIEVEHEERSBEESTJE DAT NIET LIEF DEED
- HET VERVELENDE LIEVEHEERSBEESTJE
- DE SPIN DIE HET TE DRUK HAD
- en natuurlijk werden er ook nog boekjes voorgelezen die massaal door jullie werden meegebracht. Bedankt!
Zo zien jullie maar, het is een prachtig, leerrijk en fascinerend thema voor kleuters!
Natuurlijk werden er ook VEEL kriebeldiertjes ontworpen in de knutselhoek. Ik wil jullie wel vertellen dat niet alle kleuters alles hebben gemaakt, ik liet ze de keuze welk diertje ze het liefst wilden creëren.
Vliegen doodmeppen
Hier kregen de kleuters een groot wit blad. Ik spoot er lukraak verf op in verschillende groene tinten. Dit stelden de vliegen voor. Nu was het aan de kleuters om deze vliegen dood te meppen met een vliegenmepper. Op deze manier werd ons gras geschilderd.
Vlinders
We maakten 2 soorten vlinders, met stof en via de vouwtechniek
- Vlinders uit stof: de kleuters kregen stukjes stof die ze in kleine stukjes moesten snijden. Daarna konden ze dit stukje stof met allerlei verschillende soorten kleefband op een blad bevestigen. Nog 2 voelsprietjes bijtekenen en klaar is kees.
- vlinders via vouwtechniek: de kleuters kregen een A4 blad. Dit mochten ze in 2 vouwen. Daarna werden op één zijde een paar druppeltjes verf aangebracht. Nu ons blad dichtvouwen, goed wrijven en ........ daar verscheen een prachtige vlinder!!!!
Rupsje nooitgenoeg
Met vetkrijtjes leerden we cirkels tekenen, schrijven. Goede voorbereiding op het leren schrijven. Dit was niet ze gemakkelijk maar het is ons gelukt! Daarna kregen de kleuters een gom en moesten ze starten in het midden en zo de kleuren uitvegen naar de rand toe. Zie hier het resultaat.
Slakken
Met dezelfde techniek van rupsje nooitgenoeg ontworpen we de slakkenhuisjes op blinkende plaatjes.
Daarna kregen we een stukje plasticine die we eerst goed moesten kneden om dan om te toveren in een dikke slang. Dit werd het lichaam van de slak. Nu het huisje er in bevestigen, nog ogen en voelsprietjes en onze slakjes kunnen gaan kruipen!
De bijenwereld
Eerst ontworpen we BIJENKORVEN. We namen twee plastieken bloempotten die we bedekten met een paar laagjes krantenpapier en behangerslijm. Papier scheuren en lijmen maar..... wat een samenwerking!
We hebben ook ons eigen KLAS - BIJENHOTELLETJE gebouwd.
Ik had een doos en massa's wc-rolletjes in de aanbieding. Ik plaatste dit in de kring en ik vroeg:
"hoe kunnen we daar nu een bijenhotel van maken?" De kleuters gingen op zoek, zochten naar ideeën en oplossingen. Het heeft toch een eindje geduurd voor ze het gevonden hadden. Het was wel mooi om te zien hoe de kleuters SAMEN tot een oplossing kwamen. Ons hotel moet nog geschilderd worden.
Een bijenkorf en bijenhotel zonder bijtjes dat kan niet hé. Dus BIJEN KNUTSELEN!!!!!!
De kleuters kregen een ovalen kartonnetje met gleufjes aan de rand. Daarbij kregen ze nog een geel en zwart touw. Doel: de touwen van gleufje naar gleufje spannen.
Nu nog een beetje gele verf aanbrengen met een sponsje, oogjes, vleugeltjes....... en zoem, zoem, zoem ....... ons bijtjes vliegen naar een bloem!
Onze klashoeken werden ook kriebeldier achtig ingekleed. Zo konden we tal van opvoedende spelen spelen; slakkenrace, vlinder - kleurenassociatiespel, welk kriebeldiertje is in het doosje gekropen, het olifantenspel "vang de vlindertjes" (dank u Leni) Al deze spelen werden klassikaal uitgelegd zodat de kleuters deze zelfstandig in groepjes konden spelen. Wat een fun!!!!!!
Ook onze boekenhoek kende succes.
Tijdens deze periode konden we tijdens het hoekenwerk op ontdekkingstocht gaan met vergrootglazen en potjes op zoek naar ................. kriebeldiertjes.
De verkleedkoffer was ook in trek. Tal van kriebeldiertjes kostuumpjes waren aanwezig: bij, lieveheersbeestje, rupsje nooitgenoeg, vlinders.
Ons prinsessenvlindertje!!!! |
Super hé dat pakje! Dank u Nanou |
Bij dit thema leerden we 3 super leuke liedjes.
De vlinder van Kapitein Winokio
Het liedje van rupsje nooitgenoeg:
rupsje, rupsje nooitgenoeg
rupsje, rupsje nooitgenoeg.
Wat eet jij,
dat is de vraag?
appeltjes dat lust ik wel vandaag!
(appeltjes kan vervangen worden door ander soort voeding; pannenkoeken, peertjes, taartjes,...)
Een liedje over een lieveheersbeestje ( melodie "op een grote paddestoel")
Klein, klein lieveheersbeestje
rood met zwarte stippen.
zat eens op een olifant
heen en weer te wippen!
HATSJIE zei de olifant
met een diepe zucht!
en het lieveheersbeestje
VLOOG TOEN DOOR DE LUCHT!!!!!
Naast deze liedjes beluisterden we tal van andere kriebeldierendeuntjes, vooral deze van kapitein Winokio (terug te vinden op de verzamel cd "zomer" en "lente")
In de grote zaal speelden we kriebeldierspelletjes:
- vliegen vangen: tikspel met vliegenmepper
- spel met hoepels = de bloemen. De koningin zegt naar welke bloemen de bijen moeten vliegen
- web maken: in een kring, bol wol naar elkaar gooien
Het was een super leuk thema! De kleuters komen nog dagelijks af met kriebeldiertjes die ze bijzetten in ons terrarium.
Nu is het tijd om onze papa's in de bloemetjes te zetten!!!!