zaterdag 17 januari 2015

VOGELS!

Mijn lieve vriendjes hadden tal van vogelspullen mee naar de klas waarvoor mijn dank!
We startten dit thema met een waarneming van vogelhuisjes, allerlei vetbollen, tweety births, vogelzaden, verrekijkers,....
Na de waarneming gingen we met de vetbollen naar buiten. We hingen deze op in de bomen en struiken. Nu was het afwachten of de vogeltjes zouden komen. En ja hoor, heel snel zat er al een koolmeesje te genieten van zijn heerlijke maaltijd. Dagelijks hielden we de vetbollen in het oog door met onze verrekijkers vogels te spotten op onze speelplaats.Ik heb echte vogelspotters in mijn klas! De verrekijkers kenden veeeeeel succes!!!!!

De vogelhuisjes die werden meegebracht, konden we moeilijk ophangen op onze speelplaats. Daarom trokken we naar de knutseltafel om samen een vogelhuisje te ontwerpen.
Juf had schoendozen en een grote rol mee.


Eerst even puzzelen en overleggen met z'n allen hoe we met deze 3 zaken een vogelhuisje kunnen creëren.
We versierden de dozen en rol met stukjes papier. Eerst scheuren en dan kleven!!!!!!
Daarna alles in elkaar puzzelen en klaar is kees!!!!

Hier zie je ons vogelhuisje. Helaas hebben we het nog niet kunnen buiten zetten door het slechte weer.


Mmm... lekker vogelzaad.
Er werden tal van vogelverhaaltjes voorgelezen en bekeken.
  • het vogeltje dat te ver vloog
  • vogel Piet (Dick Bruna)
  • roodstaartje
  • boekjes over uilen
  • de vogels (boekje van Nanou) 
Naast het gewoon vertellen konden we ook genieten van 3 digitale verhaaltjes. De kleuters konden deze verhaaltjes bekijken op de computer.

Kikker en het vogeltje


Nijntje en het vogeltje


Nijntje voert een vogeltjeLater werden er ook raadselspelletjes gespeeld rond de verschillende vogels:
  •  het is zwart en heeft een oranje snavel? ra, ra, ra, welke vogel ben ik?
  • ik zeg roekoe, roekoe? wie ben ik?
  • ik heb een wit buikje, een zwarte staart en een zwart kopje? wie ben ik?
  •  ik kan heel mooi zingen! wie ben ik?
Ook via prenten, cd's van vogelgeluiden (dank u Edith), infoboeken met zanggeluiden maakten we kennis met allerlei vogels die hier vaak bij ons voorkomen.

boek van Eléonore haar bonnie

Natuurlijk bleven we niet enkel met onze neus tussen de boeken zitten, nee, nee, vaak trokken we naar de zaal om te vliegen, dansen en vogelspelletjes te spelen.

We maakten kennis met het lied "ik ben de papegaai" van Dirk Scheele
De kleuters vonden dit een super leuk lied en regelmatig gingen we zoals de papegaai eens goed uit de bol! Hier volgt één van de zovele momentjes als papegaai.Hier zie je het clipje van ons papegaaienlied.


We speelden ook het spel van de vogels en hun nestje. Zolang er muziek hoorbaar was mochten de kleuters dansen, vliegen, bewegen,.... Wanneer de muziek stopte, moesten we zo snel mogelijk in ons nestje vliegen want anders kon de grote hongerige poes ons pakken.
Het spel werd steeds moeilijker, want er werden hoepels (nestjes) weggenomen. Nu moesten de kleuters per 2 of 3 of 4 of ...... in één nestje gaan staan!!!!! Hiervoor maakten we gebruik van het liedje "op de tak van een boom...." ( mevrouw poes, kapitein Winokio)En dan even nostalgie!!!! We maakten kennis met de vogeltjesdans! Een dans die ons allemaal wel bekend is. Super leuk om met de kleuters te dansen!!!! Echt schattig en grappig!Naast al dat dansen, zingen, ..... werd er ook nog vlijtig gewerkt aan de knutseltafel.
We ontworpen verrekijkers van wc - rolletjes. We rolden de rolletjes door de verf en versierden ze achteraf met glitters. Nog een touwtje er aan en klaar voor gebruik! De verrekijkers zijn nog niet mee naar huis, want door het slechte weer konden we geen vogels gaan spotten in het park. Deze activiteit zullen we eens doen wanneer het minder winderig en wat droger weer is.
Aan de knutseltafel werkten we ook met klei. Dit was de eerste keer dat we met dit materiaal knutselden. We leerden op welke manier we de klei in stukjes moesten snijden, namelijk met ijzerdraad en dat we de klei eerst moesten kneden, warm maken voor we er konden met boetseren.
Eens de klei warm was, konden we een vogeltje of vogelnestje ontwerpen. Nog een beetje versieren met pluimpjes en drogen maar..........


Olivia bracht een leuk kleurboek mee over vogels. Ik vond de prenten heel mooi en daarom heb ik er een aantal uit gekopieerd. De kleuters konden deze inschilderen met waterverf.
Bij juf Charlotte speelden we het opvoedende spel "ontwerp dezelfde vogel zoals op het kaartje"
Dit spel is gebaseerd op ruimte en kleur. De kleuters probeerden de vogel van het kaartje na te bouwen. Velen hebben deze opdracht tot een goed resultaat gebracht. Achteraf konden de kleuters dit spel zelfstandig spelen tijdens het hoekenwerk. Het spel kende veel succes!

Aangezien dit thema niet zo evident was om de hoeken aan te passen, behalve de boekenhoek, heb ik een aantal andere hoekjes ingericht zoals de knikkertafel en de spelletjestafel.


Terwijl de vogeltjes buiten verder fliederen, fladderen en fluiten zullen wij volgende week onze stemmen en instrumenten eens laten horen tijdens ons thema MUZIEK!!!!
Mama's of papa's die eens hun muzikale talenten willen laten zien, altijd welkom!!!!!!

Prettig weekend!