zaterdag 31 januari 2015

Muis maakt muziek!

Muziek is zo ruim, zo breed, zo mooi en zo ongelooflijk dankbaar!!!! Voor eerst wil ik jullie vertellen 'het was een schitterend, geslaagd, tof thema, waar ik als juf met volle teugen van genoten heb.
Het thema werd ingeleid met .... hoe kan het ook anders "het waarnemen van alle verschillende muziekinstrumenten" die meegebracht werden door mijn lieve kleutertjes! En ja hoor, het waren er wel duizenden!!!!


Daarna zijn we vlijtig met de instrumenten beginnen musiceren; van experimenteren, ontdekken tot het spelen volgens een partituur.Onze kringmomenten werden muzikaal ingericht:
 • we produceerden klanken met ons lichaam, onze stem en muziekinstrumenten
 • we stelden ons eigen orkest samen met juf als dirigent
 • we leerden partituren lezen (grote noot is luid spelen; kleine noot is stil spelen; streepje is stoppen met spelen) • we leerden het verschil kennen tussen hoge en lage klanken; lange en korte klanken
 • ook onze oren werden op verschillende auditieve signalen getest: straatgeluiden, stemmen herkennen van onze vriendjes met ons toverdoosje, het geluidenboek waar dagdagelijkse geluiden te herkennen waren
 • spelen met instrumenten achter scherm (auditief de instrumenten herkennen, benoemen, vertellen welk instrument ze NIET gehoord hebben)
 • richtingsspelletjes: zoek het muziekdoosje, zoek de wekker,...
 • liedjes raden die de juf op de kazoo speelde
 • natuurlijk kwamen er ook verhaaltjes aan te pas: muis maakt muziek, een huis vol muziek, trompet voor olifant, Jules wil muziek, nijntje en het orkest.
Elke dag werden er 2 cd- medailles meegegeven aan 2 kleuters. Deze mochten de volgende dag hun lievelingsliedje of lievelingslied van mama of papa meebrengen naar de klas. Het liedje werd beluisterd, besproken (vinden jullie dat ook mooi, ja/nee, waarom?) en soms werd er ook een dansje geplaatst! De liedkeuzes lagen echt ver uit elkaar, van Adéle tot K3!


Aan onze knutseltafel ging het er ook muzikaal aan toe. Hier werden schudkokers geschilderd en versierd met allerhande stickertjes en kleurrijke kleefband. Wanneer iedereen zijn schudbusje klaar was, hebben we er een orkest van gemaakt met juf of een kleuter als dirigent! Af en toe vlogen de parels (inhoud koker) wel eens in het rond!

 Ziehier onze zelfgemaakte instrumenten! Cool hé!!!!!We ontworpen ook een klankschilderij. Wat is dat nu voor een beest?!
De kleuters kregen allemaal een blanco blad en een stift of een potlood. Daarmee trokken we naar de grote zaal waar we in een kring gingen zitten.Het was de bedoeling dat de kleuters tekenden zolang er muziek hoorbaar was. Van zodra de muziek stopte, moesten de kleuters doorschuiven in wijzerzin naar de volgende tekening om daarop verder te tekenen. Zo gingen we door totdat we terug bij onze eigen tekening kwamen.En toen kwamen de reacties........ oh zo mooi; juf ik vind mijn tekening niet meer mooi; er staat kriebelkrabbel op,....... op deze manier leerden de kleuters elkaars werk toch een beetje appreciëren!
Niet zo evident voor jonge kleuters!!!!!

vol bewondering bekijken ze hun schilderij!!!


ik denk dat Liv het niet zo mooi vind!


Bij muziek hoort ook BEWEGEN en DANSEN!
Daarvoor trokken we regelmatig naar de zaal.

 • we dansten en bewogen veel op de deuntjes van kapitein Winokio. De cd van kapitein Winokio "danst" (dank u Fiel) viel enorm in de smaak, vooral het liedje "standbeeld en de haaien"
 • leren reageren met de juiste beweging: TROM is springen; FLUIT is armen zwaaien,....
 • vrij dansen

Ook in de klas werd veel gezongen, gemusiceerd en opgetreden op ons klaspodium.Gewoon zalig maar soms miste ik wel oordopjes!!!!


Tijdens deze periode kregen we tal van muzikale talenten over de vloer! Alvast een dikke mercie aan alle mama's en papa's die een optreden komen geven zijn!
Juf Katrien werkte ook rond muziek, daarom konden we genieten van de muzikale optredens van de ouders van haar kleutertjes!

De papa van Merijn komt samen met Merijn trombone spelen
Ook wij mochten even proberen!


Merijn zijn zus was ook meegekomen want zij speelde
voor ons een stukje viool


In onze klas speelt Malvine viool en haar mama speelt
contrabas
Malvine gaat nog op het gehoor af maar toch leest ze 
al haar partituur uit een boekje van Nijntje!
Schattig hé!
We hebben nog een violist onder onze ouders, namelijk
papa Renaud van Edith!
Echt prachtig, de kleuters werden er stil van!
 de viool is een strijkinstrument
De papa van Nanou kwam gitaar spelen
hier leerden wij ook dat een gitaar 6 snaren heeft!

Julia haar papa speelde trompet voor ons
En nu mogen wij eens proberen op het blaasinstrument!

 Ons thema-lied was "Boink kaduul"

Boink kaduul,
roef toef pling,
ik roffel op de trommel 
en ik zing!
Retkedetkedet,
ding dong daar,
 hoor je de trompet en de basgitaar?
Pingel pang piano, 
ieder doet zijn best!
Allemaal te samen in ons ORKEST! 


Het was weer al eens super leuk in ons klasje! Iedereen heeft er op zijn manier van genoten! Eigenlijk konden we nog een weekje gebruiken om al dat muzikale nog wat meer uit te bouwen.
De kleuters hebben ervaren dat je met heel eenvoudige dingen muziek kan produceren! 
Dat zag je ook in ons muziekontdekkingshoekje waar allerlei verschillende zaken, vooral kosteloos materiaal aanwezig was.Het is duidelijk dat muziek en kleuters hand in hand gaan!!!!! 

DE FILMPJES WIL DE BLOG MOMENTEEL NIET UPLOADEN MAAR DAAR WORDT DOOR ONZE ICT - COORDINATOR AAN GEWERKT!
HOPELIJK WORDT HET SNEL OPGELOST WANT ZE ZIJN DE MOEITE WAARD OM TE BEKIJKEN!
SORRY VOOR HET ONGEMAK!

Prettig weekend!

Volgend thema: "ik maak me mooi" (zie briefje)