zaterdag 20 december 2014

Dag Sinterklaas,...... welkom kerstman!!!!

 
De Sint was nog maar net vertrokken toen er terug op de deur werd geklopt. Dag kerstman.........
Ja, ja, we zijn gestrand bij onze 2 laatste weekjes van 2014! Tijd om in de kerstsfeer te komen.
Ons klasje werd super snel omgetoverd in een kerstplaatje. Eerst en vooral werd de kerstboom van onder het stof gehaald. Samen met de kleuters werd hij omgetoverd tot de allermooiste boom! Hij werd opgesmukt met kerstballen, slingers, lampjes, ......
Tijdens het versieren kwam een grote kerstwoordenschatbagage aan bod: materiaal waaruit de kerstballen bestaan, begrippen zoals groot, klein, grootste, kleinste, slingers werden op lengte vergeleken: lang, kort, langste, kortste,....
Eens de kerstboom versierd, werd de klas verder ingekleed in het thema. De kerstperiode is een leuke, gezellige tijd maar de dagen zijn er wel heel kort en donker daarom verduisterden we de klas met behulp van zwarte vuilniszakken en doeken. We maakten het gezellig d.m.v allerlei nachtlampjes! Tijdens het kringmoment s' morgens was het echt wel donker in ons klasje! We speelden dan ook spelletjes met de zaklampen en schimmenspelen.

Het was ook de tijd van de nieuwjaarsbrieven. Aan de knutseltafel deden we iets heel gevaarlijk!
We versierden onze nieuwjaarsbrief met kaarsvet. De kleuters mochten kaarsvet laten druppelen op hun brief. Ze hebben dat heel verstandig gedaan. Wanneer het kaarsvet opgedroogd was spoten we er ecoline verf over d.m.v een verstuiver. Ik vind het een heel tof resultaat. Wanneer je de brief in het licht houdt, kan je de kaarsdruppels het beste zien!
Nadat alle brieven ontworpen waren gingen we aan de slag met stap 2 namelijk een glazen potje omtoveren in een mooi kaarshoudertje.
Hiervoor hadden we touw, spuitlijm en verf in spuitbussen nodig. De kleuters draaiden het touw rond hun potje en mochten het daarna voorzien van allerlei kleurtjes. Heb een aantal potjes voor mezelf gehouden want ik vond ze superleuk. Ze staan hier nu op mijn salontafeltje te schitteren. Dank u vriendjes. Binnenkort zullen ze jullie huisje ook een persoonlijke toets geven. Geniet er van!!!!


Ziehier de prachtige lampjes!


En nu nog stap 3! Onze nieuwjaarsbrief leren memoriseren. Elke dag namen we onze grote nieuwjaarsbrief en leerden we deze lezen!


Naast al dat knutselen en leren lezen werden tal van kerstactiviteitjes gespeeld:
  • we speelden rolle bolle kerstbal
  • we deden een kerstballenestafette
  • we lazen tal van kerstverhaaltjes (dank u voor de massale opkomst)
  • ook boekjes i.v.m donker, slapen gaan kende een groot succes
  • Edith had het boek van de Notenkraker mee, ik dacht eerst dat het iets te moeilijk was maar wonder boven wonder waren de kleuters enorm geboeid door het sprookje
  • de lichtgevende springbal van Marvin was enorm in trek; we speelden er een aantal kringspelletjes mee; rollen naar elkaar, gooien + botsen naar elkaar; zorg dat de bal niet uit de kring rolt;....
Het groene, lichtgevende balletje!  • we toverden slingers om in allerlei zaken (fantasiespel)
  • we sprongen op verschillende manieren over de slingers
  • we speelden het reactiespel "kom bij mij in de kerstboom)
  • we sorteerden kaarsjes van groot naar klein en omgekeerd
Tijdens het hoekenwerk konden de kleuters volgens eigen fantasie en kunnen de poppenhoek versieren met kerstballen, slingers, nachtlampjes,.... Hier konden ze zich ook omtoveren in de kerstman of Rudolf het rendier.
Ook onze klaspop Jules werd meerdere malen aan- en uitgekleed. (slapen, wakker worden)
Er werd ook een donker hoekje ingericht. Daar konden de kleuters per 2 een boekje lezen met behulp van de zaklampen.We kregen 3 dagen bezoek van juf Rani en juf Eline. 2 studenten die in maart een weekje stage komen doen. Met hen werd er ook geschilderd op een zwart blad met glow in the dark verf. Deze schilderijen geven licht in het donker.En dan kwam DE DAG er aan! De dag van de pakjes en het pyjamafeest! De kleuters hebben echt afgeteld naar dit moment.
De pakjes werden uitgedeeld met behulp van kerstliedjes en kleine Jules. Zolang er muziek hoorbaar was, moest kleine Jules door gegeven worden. Wanneer de muziek stopte, mocht de kleuter die op dat moment Jules vasthield, zijn/haar pakje van onder de kerstboom halen en openen. Spannend. Iedereen was super blij met zijn pakje. Bedankt mama's en papa's.

Na het openen van de pakjes gingen we naar de grote zaal om feest te gaan vieren De kleuters werden getrakteerd op lekkere wafeltjes, madelijntjes en chocolademelk. Daarna werd er uitbundig gedanst en een beetje gek gedaan. Op deze manier sloten we 2014 af in de eerste kleuterklas.

 Geniet maar even mee mama's en papa's, dit zijn korte momentjes van ons feest!

 
Na de pyjamafuif  kregen de kleuters nog allemaal een lichtgevend bandje. Wanneer dit bandje uitgedoofd is, moet je dit een aantal uren in de diepvries leggen en dan zou het opnieuw licht geven. Veel plezier er mee!
Rest mij nu nog enkel te zeggen:

Prettige feesten!
Laat ons in 2015 evenveel genieten en plezier maken in ons klasje zoals we nu al gedaan hebben.
Ik wens jullie allemaal een super 2015!
Tot volgend jaar lieve vriendjes!!!!
Dikke kus,
juf Natalie xxxxx