vrijdag 10 oktober 2014

Op ontdekkingsreis in het herfstbos!!!

Hoe kan je dit thema beter inzetten met een stevige herfstwandeling! Onmiddellijk gingen we over tot actie! We trokken onze laarsjes en regenjas aan en stapten richting.... BOS!
In het begin was het niet zo'n evidentie om onze laarsjes aan te trekken maar op het einde van dit thema kon iedereen helemaal alleen zijn schoentjes uittrekken en laarsjes aantrekken. Bravo lieve vriendjes!!!!

We zijn een aantal keren naar het bos getrokken. De eerste maal gingen we op verkenning en mochten we ravotten in het bos! Daarna kregen de kleuters telkens een andere opdracht:
  • we zoeken takken
  • we zoeken kastanjes
  • we zoeken blaadjes
  • we zoeken kabauters
TAKKEN ZOEKEN IN ALLE HOEKEN!

We maken muziek met onze takken!


Césaer heeft de kleinste tak gevonden!!!!!!!!!

Met onze dagelijkse vondst trokken we telkens naar de knutselhoek. Hier ontworpen we in verschillende fasen ons HERFSTSCHILDERIJ.
Hier zie je het eindresultaat. Later zal je ontdekken hoe deze prachtige kunstwerken tot stand kwamen.
De eerste opdracht was dus "zoek zoveel mogelijk takken"
Met deze takken gingen we schilderen. Door het mooie weer konden we deze knutselactiviteit buiten laten doorgaan. Iedereen kreeg een reuze groot wit blad. Juf deed er 2 verschillende tinten bruin op en de kleuters mochten met hun tak vorm brengen op hun blad.


Onze volgend opdracht was "kastanjes zoeken"
Daarvoor moesten we niet zo ver het bos in want bij het huis van meneer De Leeuw staat een grote kastanjeboom. Kastanjes rapen.........
Ook met deze vondst hebben we onze herfstschilderij vorm gegeven. Hier werkten we telkens per 2. Juf deed een beetje oranje verf op het blad en de kleuters mochten de kastanjes door de verf naar elkaar rollen! TIP "doe dit niet thuis, tenzij je vloer volledig mag ingekleurd worden! De kastanjes rolden op bepaalde momenten overal, op de grond, over de tafel, tegen de kasten,.... MAAR  we beleefden er wel veel plezier aan en het is dat toch dat telt!
Onze derde opdracht was " blaadjes zoeken" We verzamelden blaadjes met overvloed.
Aangezien afdrukken maken met blaadjes niet zo gemakkelijk is voor onze jonge kleutertjes, maakten we afdrukken van onze handjes. (deze lijken ook wel een beetje op blaadjes nietwaar?!)

Ons herfstkunstwerk werd afgewerkt door het schilderen met LAARSJES. Deze zijn ook een belangrijk item geweest tijdens dit thema. We staken onze hand, allé arm, in de laars, dompelden hem in de witte verf en stapten over ons blad.

Kader dit kunstwerk in en je hebt het origineelste schilderij in je huis hangen!!!!

Tijdens ons eerste bos weekje stonden de natuurelementen in de kijker. We leerden alle herfstvondsten correct benoemen: blaadjes, takken, kastanjes, bolsters, eikels, eekhoorn, uil, konijn, noten, bomen, wind, regen.
Deze elementen kregen een plaatsje in onze herfsttafel waar de kleuters naar harte lust konden experimenteren.  • We vertelden tal van herfstverhaaltjes (Jules in het bos, klein konijn is ziek, Nellie en Cézar in de herfst, Rikki het konijn) 
  • We speelden een kimspel met herfstmateriaal 
  • We leerden het lied van Jules "Met mijn paraplu en regenjas....."
Met mijn paraplu en regenjas,
loop ik door het natte, natte gras.
Ik zie een grote regenplas,
ik spring en kijk mijn jas is nat!
  •  In de zaal speelden we volgens eigen fantasie met de verschillende parapluutjes

In ons tweede weekje zijn we een beetje gaan inspelen op de fantasie! Paddenstoelen en kabouters speelden nu de hoofdrol. 
Ons fantasiespel werd ingeleid met het liedje "paddenstoelen" van kapitein Winokio.


We bouwden ons eigen kabouterdorp. Oude parasols werden omgetoverd in paddenstoelen. We plaatsten deze parasols in grote emmers. Met een emmertje mochten we allemaal om de beurt zand halen uit de grote zandbak buiten......zo werden de voetstukken van de parasols gevuld.
We plaatsten kabouterstoeltjes, tal van kabouterboekjes onder de parasols en zo konden we in dit hoekje gezellig een boekje komen lezen!


We speelden 2 verschillende" kleuren- kabouter" opvoedende spelen. Eentje konden we zelfstandig spelen tijdens het hoekenwerk en eentje werd begeleid door juf Charlotte.Tijdens het hoekenwerk konden we paddenstoelen en kabouters volgens eigen fantasie inkleuren met vetkrijtjes en kleurpotloden.MAAR het hoogtepunt van deze week was toch het zoeken van de kabouterschat!!!!!
De kleuters mochten gekleurde kabouters zoeken in het bos. De witte kabouter was toch een specialleke hoor! In de buurt van deze kabouter bevond zich de kabouterschat. Hij zat super moeilijk verstopt onder de blaadjes. Eenmaal we hem gevonden hadden waren de kleuters heel nieuwsgierig naar de inhoud van de schat! En..... wat zat daar in?  KABOUTERSNOEPJES!!!!!!

We gaan de kabouterschat zoeken!!!!We hebben heel veel geluk gehad met het prachtige najaarsweer! We zijn superveel naar het bos getrokken en sloten dit thema af door een namiddagje te ravotten in de prettige wildernis (natuurspeeltuin) in de Rozenbroeken!

Nog enkele boskiekjes en daarna verlaten we bosland om plaats te maken voor 
"Goudlokje en de 3 beren"

Prettig weekend! Vergeet jullie beren niet!!!!!! (info zie briefje)