zaterdag 9 december 2017

Hij komt, hij komt....

Met de zak van zwarte piet was het startschot gegeven! De inhoud van de zak was de garderobe van Sint en piet. We bekeken en bespraken de typische kledij. Vanaf dit moment kende de verkleedkoffer een enorm succes! Ik heb tal van Sinten en pieten over de vloer gehad! Wat een fantasie, inlevingsvermogen en rollenspel! Af en toe gingen we zelfs in onze rol naar de andere klasjes om Sint en piet te spelen. Omgekeerd gebeurde dit ook!


Ook onze klaspop Jules was volledig weg in het verhaal.


We versierden onze klas voor Sinterklaas. Onze klashoekjes werden ingericht met tal van Sint - en pietenmateriaal. In de blokkenhoek konden we met de stoomboot van Sinterklaas spelen, in de boekenhoek lazen we Sintboekjes, konden we lezen in speelgoedfolders, lagen er informatieve boeken over paarden,....
Ook onze poppenkast werd van onder het stof gehaald. Met tal van Sint - en pieten- poppenkastpoppen speelden we verhaaltjes volgens eigen kunnen en fantasie.
De kleuters van juf Ineke, die een dagje bij ons op bezoek kwamen, entertainden de peuters met grappige scènes! Fun allom!

  

In de knutselhoek ontworpen we onze zwarte pieten kroon. We kleurden een zwarte piet in met potloden en vetkrijtjes. Ook de scheurtechniek leerden we hier toepassen. Inpakpapier werd in kleine stukjes gescheurd om achteraf onze kroon mee te versieren.Deze kronen werden opgezet tijdens onze zangmomentjes in de klas en op het grote Sinterklaasfeest.
Naast de zwarte pieten kronen maakten we kennis met het nieuwe materiaal "houtskool". Dit paste voor 100% in dit thema. Wanneer je met houtskool werkt, worden je handen een beetje zwart, net zoals zwarte piet wanneer hij door de schoorsteen kruipt! Met draaiende bewegingen toverden we een zwarte pieten hoofd. We gaven hem nog ogen, een mond en wat pluimen en klaar is kees!Natuurlijk was het niet alleen zwarte piet die in de kijker stond, ook de Sint stond centraal. Met scheerschuim gaven we het hoofd van de Sint een lange witte baard.

Op onze kalender konden we aflezen hoeveel keer we nog moesten slapen voor de Sint naar school zou komen. Hoog tijd om onze klasschoen klaar te zetten!
Een kopje thee voor de Sint, een pintje bier voor piet en een wortel voor slecht weer vandaag!
Later werd de schoen nog aangevuld met tal van tekeningen van mijn lieve vriendjes.


Zoals jullie kunnen zien op de laatste foto, kregen we ook een spiekpietje op bezoek in de klas.
We lazen dan ook zijn spannend boek!


 Spiekpietje vergezelde onze Jules gedurende deze periode.
Er werden tal van Sint verhaaltjes verteld en we deden zelfs aan prentlezen.


We speelden een aantal sint en piet opvoedende spelen.

  • Een schoenenmemorie met onze eigen schoenen  • We speelden een kleurenspel met zwarte pieten mutsen, pluimen en een kleurendobbelsteen


  • Er werd ook gespeeld met het vlinder - kleurenspel dat we van de Sint kregen.We zongen een heel repertoire van Sinterklaasliedjes maar de song "Sinterklaas kapoentje" leerden we volledig memoriseren voor op het Sinterklaasfeest! Oefenen maar!!!


Deze week kregen we plots een onverwachts telefoontje! Ja hoor, we werden opgebeld door Sinterklaas!


Op 5 december gingen we naar huis om een rustige of voor sommigen onrustige nacht tegemoet te gaan want morgen komt de Sint naar school!!!! De dag waar we al zo lang naar uitkeken. Bij het binnenkomen van de klas waren de peuters super enthousiast en ook wel een beetje zenuwachtig. 
Oh oh, we hadden bezoek gekregen! Ik denk dat hier iemand langs is geweest deze nacht! 
Even smullen van al dat lekkers en dan........................ vertrekken naar de zaal om de Sint op te wachten.

DE ZWARTE HANDEN!!!!
Een item waar veeeel over verteld werd 
bij de peuters! Die zwarte piet
heeft ons klas vuil gemaakt!!!
Sommige peuters waren echt boos en vertelden dit aan iedereen
die ze tegen kwamen! 
Gewoon schitterend!!!!
   Vol verwachting klopt ons hart......

Hij komt, hij komt,.....De Sint had voor iedereen een lekker zakje vol met snoepgoed mee en een super groot overschrijdend klascadeau. Ik, juf Wies en juf Katrien hadden onze centjes samen gelegd om daarmee een heeeeeeeel groot speelhuis te kopen voor in de kleine speelzaal. Heel leuk, vooral bij regenweer wanneer de kleuters moeten binnen spelen. Dank u wel Sinterklaas!!!

Nu kunnen we de Sint langzaam terug naar Spanje laten varen!
Tijd om de deur te openen voor de kerstman!

Volgend thema: "Kerst" Alles i.v.m. dit thema is welkom; kerstboomversiering, verhaaltjes, kledij van de kerstman,.....

Prettig weekend!