maandag 27 november 2017

Welkom in knuffelland!

Op vrijdag 24 november is het grootouderfeest op de Wijze Boom. Dit jaar krijgen de oma's en opa's een voorstelling! We hebben gekozen om het prentenboek "Nieuwsgierige Lotje" uit te werken. Lotje is een heel nieuwsgierig klein heksje. Als ze samen met haar kat op een bezemsteel door de nacht vliegt en een lichtje ziet, wil ze even door het zolderraam gluren. Maar daar komen brokken van. Lotje valt door het raam naar binnen en haar bezemsteel is kapot. Wie kan hem maken? De muziekheks, de kookheks of de slaapheks? 

Ons klasje zou de slaapheks vertegenwoordigen. Dit kon perfect aansluiten bij ons thema knuffels.

Al mijn lieve vriendjes kwamen met hun knuffel naar de klas. Deze werden bekeken, besproken,.... Onze knuffels waren toch wel een beetje de rode draad doorheen deze 2 weekjes. 
Elke morgen startten we onze dag met het inoefenen van ons dansje. Samen met onze knuffel gingen we er telkens 100% voor!  Ze hebben dat ongelooflijk goed gedaan! Dikke bravo!

Onze knuffels werden verzameld in onze knuffeltenten. Hier konden we elke dag naar hartenlust knuffelen met onze knuffels, elkaar,.... Wat een gezellige boel!
Als voorbereiding schilderden we een wekker met fluoverf. Deze werd op de grote dag op onze buik gespeld om...... te dansen en te swingen!!!


Meer foto's van het grootouderfeest zijn terug te vinden op de website van de school. Deze voorstelling werd ook gefilmd en zal later op DVD verschijnen.

Knuffelkonijnen, - beren, - poezen,... waren overal in de klas aanwezig.
In de spelletjeshoek konden we berenpuzzels in verschillende vormen maken, touwtjes rijgen door grote, kleine beren,....(goed voor ruimtelijk inzicht en de fijne motoriek!)

Spelletje van Gilles.


Naast al dat puzzelen, speelden we een  knuffel- opvoedende spel dat gericht was op de plaatsbegrippen. De peuters konden kiezen of ze het spel met hun eigen knuffel wilden spelen of met kleine Jules. Doel: plaats Jules of knuffel op, in, naast, voor, achter de doos!


Door het waterprobleem hebben we onze knutselactiviteiten een beetje moeten aanpassen. Schilderen zonder onze handen te kunnen wassen, was een beetje moeilijk. Voor elk probleem bestaat er wel een oplossing.
We tekenen een beer met potlood en draaiende bewegingen!
Niet evident omdat de beweging hier echt uit die kleine polsjes moet komen. Maar .... de resultaten mogen er zijn.
 
De begrippen "groot, klein, grootste, kleinste, groter dan, kleiner dan" kwamen in tal van wiskundige activiteiten aan bod:
  • plaats de beren van groot naar klein en omgekeerd
  • 3 peuters van groot naar klein plaatsen
  • afbeeldingen van 3 beren correct leggen
  • kleef de beren van klein naar groot (op blad)

Tijdens deze weekjes werden tal van verhaaltjes verteld maar het sprookje van 
"Goudlokje en de 3 beren" spande toch de kroon. Bijna elke dag werd dit sprookje verteld en dit op vraag van de peuters. Ze hingen gewoon aan mijn lippen! Zalig moment!
Bekijk samen met jouw peuter deze afbeeldingen en zij zullen jou het sprookje vertellen! Veel plezier samen!
We leerden het lied " 'k zag 2 beren..." uit volle borst zingen!


In ons ontdektafeltje verzamelden we allerlei zachte materialen. De peuters konden naar hartenlust met deze zaken exploren, zakjes vullen,....Zoals jullie kunnen lezen, waren de voorbije weekjes goed gevuld.

We kregen bezoek van theater  "Productions en zonen" Zij kwamen ons een verhaal vertellen op een wel heel aparte manier! Het ging over een olifant, een aap, een kat,.... De peuters hebben er met volle teugen van genoten!

LOU LOU

LILI
We sluiten het hoofdstuk grootouderfeest af en gaan naar het volgend stress- thema:

Dag Sinterklaas.....
 

Alles i.v.m. dit thema is meer dan welkom!