zaterdag 15 oktober 2016

Herfstschatten!


Gepakt en gezakt kwamen mijn lieve vriendjes de klas binnen. Met heel veel enthousiasme toonden we aan elkaar onze laarsjes, onze paraplu, onze herfstschatten, herfstboeken, bosdiertjes en zo veel meer i.v.m. ons thema "het bos".


Dit werd onze herfsttafel waar de kleuters naar hartelust tijdens de het hoekenspel konden in experimenteren, fantasiespel opbouwen,...
 


Na al dat waarnemen trokken we onze laarsjes aan en gingen we op verkenning in het bos. We wandelden in plassen, zagen allerlei herfstschatten liggen,.... Het is ongelooflijk waar de kleuters overal oog voor hadden; zaken waar wij als volwassenen niet meer bij stilstaan! Ik vind dit schitterend. Door het prachtige najaarsweer zijn we heel veel kunnen gaan wandelen. De kleuters keken er steeds naar uit en beleefden super veel plezier. De kleuters kregen niet altijd een opdracht, gewoon exploreren en plezier beleven is ook van belang!
Tijdens onze wandelingen mocht onze klaspop Jules mee in zijn kinderwagen. Ook hij trok zijn regenjas en laarsjes aan. Wat een beleving!


 

Kijk eens naar Remie en Nina, net een echte mama en papa op stap met hun baby!

 Lars geeft uitleg over zijn slakje


Paddenstoelen!!!!
 
  We toverden zelfs takken om in muziekinstrumenten! We zijn even in het muziekbos!
We maken muziek in het bos.
Wat heb je nu gevonden, meester Lars? EEN VOGELEI!


Genieten!!!
Matijs vol bewondering
 

Dit is de duizendste kastanje!!!
 
 


Remie zit volop in een fantasiespel en dit door een gewone tak!

In de modder trappelen! "Da mag hé juf, want ik heb laarzen."
 
Even een "chil" moment zoals onze jeugd zou zeggen!
 

Takken zijn toch leuk!!!! Wat je daar allemaal kan mee doen.....
 


Na iedere boswandeling kwamen we met massa's herfstschatten naar de klas. Deze schatten werden besproken om daarna in de knutselhoek te gebruiken of om onze hoekjes te verrijken.
Kastanjes werden zelfs in de zandbak gelegd, zo konden de kleuters er mooie kastanje - zand- taartjes van maken.

In de KNUTSELHOEK schilderden we eierdozen in de herfstkleuren. Eens beschilderd waren het geen eierdozen meer maar onze HERFSTSCHATKISTEN.  


 


 


Later kregen de kleuters een herfstkaart in hun herfstschatkist. Deze kaart werd vooraf, tijdens een kringmoment besproken. Wat staat er op? Waar kunnen we dit allemaal vinden? Wanneer vinden we deze herfstvruchten? Wat mogen we NIET plukken? ...


 De kleuters mochten met hun schatkist op zoek naar al deze herfstschatten. (in de klas en buiten)Op één van onze wandelingen gingen we op zoek naar de grote kastanjeboom. Deze staat op het terrein van de middelbare school. Met onze kruiwagentjes gingen we op kastanje jacht!
We raapten wel 100 kastanjes op! Deze werden verzameld in de kruiwagens en de mandjes.
Zwaar geladen keerden we terug naar ons klasje. 120 kastanjes werden gebruikt in de knutselhoek. Deze werden allemaal beschilderd! Gelukkig had juf een techniek voorzien waarbij we niet elke kastanje apart moesten schilderen! We namen 3 potten, de 3 hoofdkleuren en natuurlijk de kastanjes. In elke pot werd een kleurtje gedaan. De kleuters deden de kastanjes in de pot, deksel er op en ...... SCHUDDEN maar!!!! Wat een plezier! De potten werden omgetoverd in allerlei zaken: trommels, schudkokers,...


Wanneer de kastanjes gedroogd waren, maakten we er een kleurenmemorie van. Elke kleuter kreeg 6 kastanjes en 6 bekertjes. En nu..... SPELEN maar. Wij hebben het spel al een aantal keer in de klas gespeeld. Leuk om thuis even met uw kleuter te spelen en voor sommige een goede oefening om de kleurtjes in te oefenen. Veel plezier samen.Tijdens dit thema werden tal van herfstverhaaltjes voorgelezen:
  • Rikki en de eekhoorn
  • Feest voor uil (dank u Remie)
  • Mama kwijt (dank u Remie)
  • Dikkie dik in het bos (dank u Lars)
  • 10 kleine kaboutertjsWe zongen, dansten, bewogen op de volgende 3 liedjes:

Een dikke spin (kapitein Winokio)


Paddenstoelen (kapitein Winokio)


Met mijn paraplu en regenjas... (Jules)

Met mijn paraplu en regenjas,
loop ik door het natte, natte gras.
Ik zie een grote regenplas.
Ik spring en kijk...
Mijn jas is nat!

We speelden ook een kimspel met herfstschatten.  
"Wat is er weg?" "Wat is er van plaats verwisseld?"   
Achteraf speelden de kleuters dit spel zelfstandig tijdens hoekenwerk.


Juf Lene aan het werk

  
Zoals jullie zien hebben we de bos- sfeer al duidelijk opgesnoven. Ik ga het bosleven even verlaten met mijn vriendjes maar zij zullen er de komende 2 weken nog even in vertoeven samen met juf Sabrina. Juf Sabrina zal de klemtoon leggen op "kabouters en paddenstoelen"