zondag 6 december 2015

Hij komt, Hij komt,......

 

Op vrijdag 4 december komt de Sint naar onze school! Voor zijn komst hadden we nog heel wat voorbereidend werk te doen. Dit thema werd ingeleid met de zak van zwarte piet. In de zak zat geen snoep, geen speelgoed, geen mandarijntjes. Maar wat dan wel? De garderobe van Sint en piet! We namen de kledij waar, verkleedden ons in Sint en piet! Het startschot was gegeven. De peuters hebben zich gedurende dit thema meerdere malen omgetoverd in deze 2 figuren. Fantasiespel verzekerd!










Na de waarneming vertelde ik dat de Sint bij ons op school zou komen. Om de Sint te verwelkomen moesten we in de knutselhoek vlagjes ontwerpen. We zijn er onmiddellijk in gevlogen.
De vlagjes kregen de ene kant vorm door er met glazen potjes op te stempelen en op de andere zijde tekende we een piet of Sint volgens eigen kunnen en fantasie.
















Ons eerst dagje sloten we af met het "zetten van de klasschoen" In de schoen werden een wortel en een suikertje gestoken. Bij de schoen stonden nog koekjes, een kop koffie en een kopje thee! Nu afwachten of de Sint zou komen kijken!!!!



Toen we de volgende dag ons klasje binnenkwamen, was er iets gebeurd!!!! Jullie kunnen het al raden zeker? Zwarte piet was duidelijk langs geweest!!!! Overal had hij sporen nagelaten!!!! Oh,die zwarte piet, zijn vuile handen stonden OVERAL!!!!





Maar volgens mij was zwarte piet iets vergeten? WAAR ZIJN DE KOEKJES?
Hij is die gewoon vergeten!!! Foei zwarte piet!!!! Hij had alles opgedronken en onze koekjes opgegeten maar hij had niks voor ons achtergelaten! We belden naar Sinterklaas! De Sint ging eens aan piet zijn oren trekken en als hij de volgende dag nog geen koekjes had gestrooid, dan moesten we de Sint terug opbellen.


De schoen was toch een beetje de rode draad vandaag daarom troffen we in een aantal hoekjes allerlei schoenen aan. Ook in de knutselhoek!!! Hier vonden we stempel - teenslippers! Met deze speciale stempels konden we over een blad papier stappen. De stempels hadden allemaal een andere onderzijde waardoor we verschillende motieven verkregen op ons blad. Op het ene blad werd met rode en goude verf geschilderd, later kroon voor de Sint; op het andere blad werkten we met groene en oranje verf, later kroon voor zwarte piet.












De peuters konden achteraf kiezen voor een Sintenkroon of pietenkroon. Wanneer ze hun keuze hadden gemaakt, konden ze een piet of mijter inkleuren. Deze 2 figuren werden later uitgeknipt en op de kronen bevestigd.
















Deze prachtige kronen bleven niet op onze kast wachten tot vrijdag 4 december, nee, nee, de peuters mochten deze ook aantrekken tijdens het hoekenspel!

Tijdens onze voorbereidingen moesten we ook ons zangrepertoire uitbreiden! We leerden, net zoals alle andere kleuters de liedjes:
" zie ginds komt de stoomboot" en 
"er zit een wortel in mijn schoen"!(kapitien Winokio)
Deze 2 liedjes gaan we met de hele kleuterschool zingen voor Sinterklaas. Dus ...... oefenen maar!!!!
Zoals jullie kunnen zien werd er ook al geoefend om met onze vlagjes te zwaaien. Op het eerste filmpje zien jullie Babs, een nieuw vriendinnetje die na de kerstvakantie ons klasgroepje zal uitbreiden.
 
 


Naast al dat geknutsel en gezang werden tal van spelletjes en activiteitjes rond de Sint gedaan.


  • Sintverhaaltjes werden verteld: "de mijter van Jules"





  • "Anna gaat voor het eerst bij Sinterklaas"  "Lieve Sinterklaas" .... (dank u om zoveel leuke boekjes mee te brengen!)
  • We speelden met de zak van zwarte piet een voelspel. Ra, ra, ra, welk stuk speelgoed voel ik in de zak?
  • Piet zijn zak werd ook gebruikt om een visueel spel te spelen. Eén peuter ging naar buiten, een andere peuter kroop onder of in de zak. Wie zit er verstopt?






  • We deden aan prentkijken met de praatplaat van Jules en het grote boek van Mauro.
  • Bij juf Magali deden we in de turnlesjes tal van zwarte pieten kunstjes; klimmen, springen, pittenzakjes in schoorstenen werpen,.... IEDEREEN heeft dit schitterend gedaan en behaalde zo zijn/haar zwarte pieten diploma. Proficiat aan mijn kleine pietjes!!!!
 

Door al deze bedrijvigheid waren we onze koekjes even uit het oog verloren! Piet was nog steeds niet langs geweest! Nora nam de telefoon uit de poppenhoek en belde de Sint op. Ze had indruk op hem nagelaten want toen we die zelfde dag van de turnles terug in ons klasje kwamen lagen er wel honderden koekjes!!!!! Jammie, jammie,..... SMULLEN MAAR!











Ons eerste weekje zit er op! De komst van de Sint komt nu toch wel dichterbij!
Op maandag 30 november hoorden we plots een belletje rinkelen! Het was het belletje van zwarte piet! Vol verwachting stonden we hem op te wachten..... MAAR..... het was niet piet maar wel mijnheer De Leeuw!!!!! Mijnheer De Leeuw had iets belangrijks te vertellen voor alle kleuters!!!!
Hij had een brief gekregen van Sinterklaas. In de brief stonden opdrachtjes die de kleuters moesten volbrengen tegen 4 december. Werk aan de winkel dus!!!!!







Zoals jullie kunnen lezen was onze opdracht : mandarijntjes in de schoorsteen werpen! 
In de klas gingen we onmiddellijk onze opdracht even proberen en met veel succes!!!!








Nog 4 nachtjes slapen en......... de Sint komt op bezoek! Dit konden we ook volgen op onze daglijn. Op de daglijn stonden nog een aantal aanwijzingen voor deze week. Zo konden de peuters ook lezen dat we deze week speculaas gingen bakken. 



















Op de rode dag bakten we speculaas!!!!!! Lekker, lekker!!!! De peuters mochten samen met mij het deeg bereiden. Eerst even kijken welke ingrediënten we allemaal nodig hebben.




Oei, hier klopt iets niet????

één eitje toevoegen.



100 gram boter
 

Alles goed kneden tot een grote bol

 
En nu mogen wij ook onze handen uit de mouwen steken! Een beetje bloem over te tafel strooien, bolletjes rollen en zachtjes tot een pannenkoek kloppen. Op de bakplaat leggen en deze lekkernij 20 minuutjes laten bakken op 175 graden. Zo eenvoudig is dat!






En toen was het DE DAG!!!! 4 december was aangebroken!!!!! We verwachten Sinterklaas!!!!
We zetten onze kronen op, namen onze vlagjes en gingen de Sint opwachten.
Vol verwachting klopt ons hart!!!!







We zwaaiden en zongen! Vreemd maar wel super: GEEN ENKLEL TRAANTJE bij mijn vriendjes!
 





KIJK EENS HOE FLINK MIJN VRIENDJES ZIJN!
Daarna werd de Sint begeleid naar de turnzaal waar het feest plaatsvond.











Nadat de Sint zijn intrede had gedaan was het aan de kleuters hun beurt. Zij mochten per klas hun opdracht tonen aan Sinterklaas. Proficiat aan iedereen! De Sint is fier op jullie!!!!

Mandarijntjes gooien
pieten leren klimmen

Nic- nacjes nemen zonder handen!
Ook mijnheer De Leeuw mocht dit even proberen van de Sint!


 
de kleuters van juf Ine moesten speculaas bakken




pakjes leren inpakken.



De Sint was zo fier op ons allemaal! Hij beloonde ons dit jaar niet met een klascadeau maar wel met nieuw speelgoed voor in de speelzalen namelijk smart max, konijneblokjes, ... (bij slecht weer) en nieuw buitenspeelgoed (ballen, borsteltjes, schopjes,....). Dank u wel Sinterklaas!


Omdat mijn lieve peutertjes zo flink zijn geweest heb ik ze nog met een kleinigheidje beloond!



Zie zo, de Sint - stress kunnen we alweer voor een jaartje in de koffer steken!
Dag Sinterklaas en WELKOM KERSTMAN!!!!!