zaterdag 21 november 2015

Dozen groot en klein....... oh wat is dat fijn!

Nadat we ons nieuw vriendje Bas een rondleiding hadden gegeven en hem kennis laten maken hadden met het ochtendritueel stond onze klaspop Jules daar plots met een grote doos!!!!

Wat zou daar nu inzitten? Eerst mochten we raden door te schudden, de doos op te tillen maar oei wat was die zwaar! Dan maar eens naar de inhoud kijken. In de grote doos zaten allerlei andere dozen; grote, kleine, doosjes van karton, doosjes van plastiek, doosjes met/zonder deksel, spiegel doosjes, gekleurde doosjes,..... Het startschot voor onze nieuw thema was gegeven en iedereen was enorm enthousiast! Na de korte waarneming mochten de peuters naar harte lust experimenteren met de dozen. De peuters begonnen snel torens te bouwen. Leuk om te zien!Dozenpret!
Ik stapel dozen op elkaar,
een hoge toren, bijna klaar....
Dozen groot en dozen klein,
met dozen spelen vind ik fijn!

Na het bouwen van allerlei torens, mochten de peuters allemaal één doos uitkiezen. Met deze doos stapten we richting knutseltafel. Hier gaan we onze doos schilderen met rode, witte en roze verf want deze doos zal later het hoofdje worden van ons mannetje.

Ons nieuw vriendje Bas.
De volgende dag konden de peuters kiezen tussen verschillende deksels. De deksels zullen we versieren met stukjes papier die we vooraf scheurden. Velen beginnen de scheurtechniek goed onder controle te hebben.  Nu alle stukjes lijmen en ons dozenlijfje is klaar! 


Onze mannetje begint vorm te krijgen. Juf bond alles met touwen aan elkaar. Nu nog handen, voeten, ogen, mond en neus zoeken!Voor de handen maakten we afdrukken van onze eigen handjes met fluo-geel en fluo-oranje. Twee kleurtjes want we hebben 2 handjes!!!!!
Ook handjes leren wassen horen bij knutselactiviteiten!Aan onze voetjes en aangezicht zullen we volgende week werken.

Naast al dit knutselen werden tal van activiteitjes gedaan met en rond "dozen"

  • We maakten kennis met het verhaal "Jules bouwt een huis"


Zoals jullie kunnen zien, bouwt zus Marie een doos om tot een poppenhuis. Dat hebben wij dan ook maar even geprobeerd. Ik bood de peuters grote dozen aan met kleine poppenhuis meubeltjes. Wat leuk!!!! 

  • We speelden een muzikaal spel met één grote doos. (soort muziekpak). Zolang er muziek hoorbaar was, gaven we de doos in wijzerzin door. Stopt de muziek dan moest de peuter die de doos vast had een opdrachtje met de doos uitvoeren. Hier kwamen tal van wiskundige begrippen aan bod: in, uit, op, onder, naast, achter,....Niet gemakkelijk hoor OP een doos gaan staan!!!!

  • We leerden dozen rangschikken van "klein naar groot" Niet evident!!!!!


We hebben dus al veeeeeeeeeeeeeeeel gewerkt en gespeeld met de dozen!!! Volgende week staan tal van leuke spelletjes met de dozen ons op te wachten. Deze pagina wordt dus nog vervolgd!


Prettig weekend!!!! 

Deze week hebben we onze dozenkennis verder gezet. 
Toen we maandagmorgen in ons klasje kwamen, stonden er allerlei dozen in onze weg!!!! Hoe moesten we nu naar de kring gaan????
Even nadenken,......... door de dozen stappen natuurlijk!!!!!
Deze dag moesten de peuters zich naar een ander hoekje verplaatsen door de weg van de dozen te volgen! In en uit werden hier gretig ingeoefend!


 Onze dozen waren de hele week onze rode draad!!!! Overal kwamen we dozen tegen!

Ik had drie gekleurde doosjes meegebracht, een geel, een rood en een blauw. In deze doosjes zaten kaartjes. Kaartjes waar ons Jefke verschillende houdingen op voorstelde. De peuters mochten met een kleurendobbelsteen in de blauwe doos gooien. Bij bijvoorbeeld blauw, mocht de peuter uit het blauwe doosje een kaartje nemen. Samen bootsten we de houding van Jefke na.


Op één been staan.
Op onze knieën gaan zitten.


Woensdag kregen we bezoek van  "grote Juul" Grote Juul heeft het verhaaltje "een nieuw huis voor Jules" verteld. De peuters waren één en al aandacht. Schattig om te zien.
Na de speeltijd had grote Juul een spelletje mee. Een spelletje met ...... hoe kunnen jullie het raden: DOOSJES! (memoryspel met de hoofdkleurtjes) Dit spelletje konden de peuters achteraf zelfstandig spelen tijdens het hoekenwerk.
In de zaal speelden we tal van dozenspelletjes, spelletjes met muziek, spelletjes waar plaatsbegrippen aan bod kwamen, spelletjes om onze lichaamsdelen te herhalen en gewoon plezier maken volgens eigen fantasie.

doosje onder de trui, doos op de buik.


Grote en kleine torens ontwerpen en ..... laten omvallen!!!!

Achtergrond muziek is het liedje " een nieuw huis voor Jules". Deze song werd meerder malen tijdens dit thema afgespeeld

Aan de knutseltafel werkten we ons dozenventje af. Aangezien we in de fluoweek zaten, werden onze voetomtrekken op fluopapier gezet. Nu nog uitknippen en klaar is kees!Nu alles nog aan elkaar bevestigen, ogen, neus en mond op kleven en ziehier onze super leuke mannetjes!


Mijn 3 vriendjes die vorige week afwezig waren konden deze week een ZAKDOEKENDOZENMANNETJE ontwerpen. Wat een naam!
Ook zij kregen fluo - verf om hun doos te versieren. Met doosjes, deksel van allerlei formaten en vormen, konden zij hun doos beschilderen volgens eigen fantasie. 
We leerden ook een versje memoriseren en dit met behulp van prenten. Wij kunnen al lezen!!!!!

DE KAARTJES SLAPEN ALS EEN ROOSJE
SCHUDDEN, SCHUDDEN MET HET DOOSJE. SCHUDDEN HOOG

SCHUDDEN LAAG

SCHUDDEN RAP EN SCHUDDEN TRAAG.
NU LUISTEREN MET EEN OOR

IK DENK DAT IK ZE HOOR!!!!

Ons dozenavontuur zit er op!!!! We verlaten dozenland en maken plaats voor ...... DE SINT!!!!!

Prettig weekend!