woensdag 8 april 2015

De kip en het ei!

Mama's en papa's, over dit thema kan ik niet zoveel vertellen. Ik leg jullie uit waarom.
De eerste week van dit thema werd ingevuld door eerstejaars studente Eline. Eline heeft haar best gedaan maar dit was haar aller eerste stageweek en Eline moet nog veel leren. Maar goed, zij moeten de kansen krijgen, niet waar!
Een tweede reden, in week twee moesten er 23 paasmandjes en 92 bloemen geknutseld worden, dus niet veel tijd om andere activiteiten te doen.
Hier volgen enkele sfeerbeelden.

De week van juf Eline werd ingeleid met het boekje " Kom uit het ei kleintje". Een super leuk boek voor deze leeftijd waar mama kip niet weet hoe ze haar ei moet uitbroeden. Dit boekje was ook de rode draad doorheen deze week.

 http://www.deheppiestore.com/wp-content/uploads/2014/04/kom-uit-het-ei-kleintjes-roddie-9789062492800-4-1-image.jpeg

Bij juf Eline mochten de kleuters aan de knutseltafel een reuze paasei tekenen om deze achteraf in te schilderen met wattenschijfjes, oorstaafjes en veertjes.We leerden ook verschillende eieren bakken: een spiegelei, een omelet, een roerei of pannenkoekenei en een gekookt ei. Wanneer de verschillende soorten eitjes gebakken waren, mochten we allemaal even komen proeven. Mmmm..... lekker!

Tijdens deze week werd er:
  • een wiskundig spel gespeeld met gekleurde eieren: "zoek dezelfde eitjes"
  • een kippenrace in de grote zaal gespeeld
  • een muzikaal kippenspel gespeeld
  • het opvoedend spel " de eierrace" gespeeld
Toen was het weekend! Nu nog 3 en een halve dag  om onze paasmandjes te maken en onze bloempjes voor onze lieve oma's en opa's.

Als paasmandje bleven we even in de kippenfamilie. We mochten elk 2 kippen met gele en bruine vingerverf kleur geven, daarna konden we er nog wat fantasietjes op aanbrengen met glitters, stempels, veertjes,......
Zoals jullie kunnen zien, de een gebruikt één vinger, de ander zijn volledige hand!
 Hier kunnen jullie enkele kippencreaties bewonderen.


Hopelijk heeft de paashaas er bij jullie thuis ook nog eens paaseitjes in verstopt!

En dan nog onze 92 bloempjes een beetje kleur geven.  Dit deden we door middel van vingerstipjes met vingerverf.
Nu nog al deze mooie exemplaren uitknippen!!!! Knippen is nog een moeilijke techniek voor de eerste kleuterklas. Ik zag het niet zitten om al deze bloempjes alleen uit te knippen. Daarom kwam ik op het idee om de kleuters van de 3de kleuterklas in te schakelen. Diegene die dit zagen zitten mochten in groepjes enkele  bloemen komen uitknippen. Het was een succes!!!!! Samen knipten we er op los en dit bij een gezellige babbel. Dank u wel lieve vriendjes.

Wanneer alles uitgeknipt was, werden de bloempjes per 2, samen met het versje aan elkaar bevestigd.
Dit versje hebben de kleuters voor hun oma's en opa's op de grootouderdag voorgedragen!

Zo zien jullie maar, het was me wel een weekje van bandwerk!!!!
MAAR toch vonden we nog de tijd voor enkele andere activiteitjes:

  • elke morgen vertelden we een kippen- of kuiken- of paasverhaaltje

  • We zongen uit volle borst het lied "een haasje van chocola" van kapitein Winokio  • We speelden een richting- geluidenspel "zoek de kip"
  • We memoriseerden het oma en opa versje
  • we bereidden het grootouderfeest een beetje voor
Deze periode sloten we af met ons grootouderfeest. Aangezien er slecht weer voorspeld werd, hebben we in een mum van tijd ons concept volledig moeten wijzigen. De grootouders konden samen met hun kleinkind (eren) verschillende workshops bijwonen en begeleiden. De grootouders kregen een plan waar de verschillende workshops op voorgesteld stonden. Zij konden samen met hun kleinkind kiezen welke ze eerst, laatst deden. Er moesten 5 workshops uitgevoerd worden voor ze naar de paashaas konden om daar hun paaseitjes te zoeken. Wie tijd en zin had kon daarna nog enkele workshops bijwonen.


Behalve het ophalen van de kleuters, verliep alles heel vlot! We hebben veel positieve reacties gekregen! Maar ja, grootouders zijn dan ook een dankbaar publiek!

Rest mij nu nog te zeggen: "geniet van jullie vakantie!"
Na de vakantie vliegen we er in met het thema "sneeuwwitje"